ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτα στα χακί μετά αεροπορία - ναυτικό

Πρώτα στα χακί μετά αεροπορία - ναυτικό

Υποχρεωτική εκπαίδευση στον στρατό ξηράς προκειμένου να καταστούν αξιόμαχοι θα περνάνε όλοι οι νεοσύλλεκτοι, για διάστημα τουλάχιστον δύο βδομάδων.

Ήδη από την επόμενη ΕΣΣΟ, καθώς η αλλαγή αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, αναμένεται να πάρει προσκλητήριο για να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες στα Κέντρα Εκπαίδευσης,

Με αυτόν τον τρόπο, ναύτες και σμηνίτες θα αποκτήσουν μέσα από την εκπαίδευση τα προσόντα φαντάρων, ώστε να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» αξιόμαχης εφεδρείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, επιθυμεί σταδιακά να δημιουργήσει μια ενιαία στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί περισσότερους εφέδρους και σε περισσότερες ειδικότητες, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Συγκεκριμένα, είναι γεγονός πως επίστρατοι που είχαν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία σε Αεροπορία και Ναυτικό, δεν έχουν την προκεχωρημένη εκπαίδευση των φαντάρων του Στρατού Ξηράς.

Αυτό έχει ως συνέπεια ο στρατός να μην μπορεί να τους αξιοποιήσει σε ανάλογες θέσεις, οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών σε έμψυχο δυναμικό.

Με αυτήν την αλλαγή στην στρατιωτική εκπαίδευση, ο στρατός θα αποκτήσει περισσότερες επιλογές στους κόλπους των επίστρατων, καθώς μέχρι τώρα περιοριζόταν σε λίγες μόνο ειδικότητες, όπως οδηγούς οχημάτων, τυφεκιοφόρους και τραυματιοφορείς.

Από δω και στο εξής, στην βασική εκπαίδευση του Ναυτικού και της Αεροπορίας θα περιλαμβάνονται η ρίψης χειροβομβίδων, η κίνηση στο πεδίο μάχης, ατομική και ομαδική αντιμετώπιση Πυροβολικού κ.α.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα καταρτίσει το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης.