ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τα εισαγόμενα κρούσματα λόγω τουρισμού βάζουν «φωτιά» στα νησιά

Κορονοϊός: Τα εισαγόμενα κρούσματα λόγω τουρισμού βάζουν «φωτιά» στα νησιά

Τουρισμός | Ειδήσεις: Αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση βρίσκονται επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη χώρα μας λόγω του σχεδίου «restart tourism» που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου και του φόβου εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι επιστήμονες προειδοποιούν πως πριν από το δεύτερο κύμα του ιού που αναμένεται φθινόπωρο και χειμώνα, πιθανώς να μεσολαβήσει ακόμα μια αναζωπύρωση το καλοκαίρι, με το υπουργείο Υγείας να μας διαβεβαιώνει ότι «θωρακίζει» ήδη τα ελληνικά νησιά.

Το πώς επιτυγχάνεται η θωράκιση είναι άγνωστο, αφού όλοι γνωρίζουν τα τεράστια προβλήματα σε υποδομές υγείας στα νησιά μας, αλλά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές της ελληνικής επαρχίας. Εκτός κι αν ως θωράκιση εννοούν τις πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ που θα ταξιδεύουν στο Αιγαίο για να κάνουν κατά περίπτωση τέστ του κορονοϊού.

Την έντονη ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στους πολίτες αναφορικά με τον κορονοϊό εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ενώ παράλληλα που παρομοίασε τη μετάδοση του ιού με πυρκαγιά που μπορεί να εξαπλωθεί αστραπιαία.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, παρατηρείται ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε» στην Ελλάδα λόγω των μειωμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και του χαμηλότερου δείκτη αναμετάδοσης σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εξαπλωθεί απότομα και να αυξηθούν τα κρούσματα από τη μία μέρα στην άλλη.

Μιλώντας το πρωί στο «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στον τουρισμό υποστήριξε πως «σίγουρα θα υπάρξουν και εισαγόμενα κρούσματα» και έθεσε το ερώτημα: «Όμως τι πρέπει να κάνουμε; Να κλείσουμε τον τουρισμό; Αν το κάνουμε αυτό θα φτωχοποίησουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οπότε πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κύριος Σύψας υποστήριξε πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν γιατί αυτά είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και όχι το σπίτι και πως τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν, καθώς ο κορωνοϊός θα ξανάρθει.

Σε άλλη συνέντευξή του αναφέρθηκε στον συγχρωτισμό που έγινε τις τελευταίες μέρες σε υπαίθριους χώρους τονίζοντας: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε το αυτονόητο, δηλαδή ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, όπως είναι ο κανόνας της απόστασης, όλα όσα πασχίσαμε να κερδίσουμε τόσο καιρό θα τα χάσουμε ταχύτατα». Μάλιστα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε ότι σε δύο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Ακόμα, ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας ανά πάσα στιγμή και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα μέσα σε μία μέρα.

«Ο ιός, αν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λόγου χάρη σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μη μολύνει δύο ή τρεις, αλλά να μολύνει δέκα ή 100 κι αυτοί άλλους 100», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και πρωτίστως να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλοι επιστήμονες.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε, μιλώντας πρίν από λίγες μέρες στον ΣΚΑΪ, ότι τα νησιά πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εισέλθουν τουρίστες με κορωνοϊό και να είναι έτοιμα τα κέντρα υγείας να ανταποκριθούν.

«Δεν θα εκπλαγώ αν έχουμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια. Είναι πρόκληση να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πρέπει να γίνονται κάποιοι έλεγχοι στην είσοδο, με τεστ, με ερωτηματολόγιο, να δηλώσει ο επισκέπτης που θα μένει ώστε αν τυχόν να εμφανιστούν κρούσματα να τον βρει πιο εύκολα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η λογική λέει ότι θα πρέπει να είναι έγκυρη η διάγνωση τυχόν κρουσμάτων ή την αποφυγή στις εισόδους, αν κάποιος είναι άρρωστος», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Εδώ που φτάσαμε, είναι προφανές ότι ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, όχι μόνο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και η ελληνική πολιτεία.

Αν ο μη γένοιτο συμβεί το μοιραίο, κανείς δεν θα μπορέσει να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τους κινδύνους. Το ρίσκο είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή και πάρθηκε με πολιτική βούληση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός-Πρόβλεψη Σύψα: Θα έχουμε σίγουρα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό