ΕΛΛΑΔΑ

Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου

Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί έως 31 Ιουλίου

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, πλέον από έδρας ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα επαναπροσδιορίζει της ματαιωθείσες υποθέσεις, ενώ παράλληλα ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί από 1-62020 έως 31-7-2020.

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά με διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κατ' εξουσιοδότηση της -από 11 Μαρτίου 2020- Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Η τροπολογία αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων των διαδίκων που προκύπτουν από τη ματαίωση των υποθέσεων.

Ακόμα, λαμβάνονται μέτρα προς αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλα τα δικαστήρια (όλων των βαθμών) της χώρας. Τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια. Ειδικότερα:

1. Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9η Μαρτίου 2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

2. Το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων.

3. Το τρίτο αφορά διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

4. Το τέταρτο αφορά διατάξεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Αναλυτικά, το κείμενο της τροπολογίας καθώς και η αιτιλογική έκθεση έχουν ως εξής:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

"Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (A' 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα” (Α΄90) και άλλες διατάξεις".

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ……

Διατάξεις για την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης

1. Το χρονικό διάστημα της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής (13.3.2020 - 31.5.2020) δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων, καθώς και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων. Μετά τη λήξη της παραπάνω αναστολής οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία. Ειδικότερα, οι προθεσμίες της παρ. 2 του άρθρου 215, των παρ. 1 και 2 του 237 και του άρθρου 238 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών, ένδικων μέσων και πρόσθετων λόγων δεν συμπληρώνονται, αν δεν παρέλθουν επιπλέον τριάντα (30) ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους.

2. Σε περίπτωση που η συζήτηση υπόθεσης οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας και με οποιαδήποτε διαδικασία ματαιώθηκε διαρκούσης της αναστολής, δηλαδή μέχρι και τις 31.5.2020, ορίζεται αυτεπαγγέλτως, με πράξη του προέδρου του τμήματος ή του δικαστή, ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο και κατά προτεραιότητα εντός του χρονικού διαστήματος από 1.7.2020 έως 15.7.2020 ή από 1.9.2020 έως 15.9.2020. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

3. Στις εκκρεμείς υποθέσεις της παλαιάς τακτικής διαδικασίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καθώς και στις εκκρεμείς δίκες ενώπιον του Εφετείου, που αφορούν εφέσεις κατά ερήμην αποφάσεων, που είχαν εκδοθεί κατά την ίδια διαδικασία, αν ο χρόνος πριν από τη δικάσιμο, που πρέπειτο αργότερο να κατατεθούν οι προτάσεις και οι αντικρούσεις των διαδίκων, εμπίπτει στο χρονικό διάστημα της αναστολής, οι δε διάδικοι δεν έχουν καταθέσει ήδη προτάσεις και αντικρούσεις με τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα και διαδικαστικά έγγραφα, οι σχετικές δίκες, που έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 31.5.2020, αναβάλλονται αυτεπαγγέλτως και με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του αρμόδιου δικαστή, ορίζεται οίκοθεν ημέρα και ώρα συζήτησης στο ακροατήριο σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο και κατά προτεραιότητα εντός του χρονικού διαστήματος από 1.7.2020 έως 15.7.2020 και από 1.9.2020 έως 15.9.2020. Η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τον γραμματέα στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η δικάσιμος που ορίστηκε με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

4. Με την επιφύλαξη των άρθρων 237 και 238ΚΠολΔ στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, όπως και στον Άρειο Πάγο, κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 15.9.2020, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ή ο αρμόδιος δικαστής κατανέμει χρονικά εντός της αυτής ημέρας τις εγγεγραμμένες στο πινάκιο ή έκθεμα υποθέσεις και ο καταμερισμός αυτός με πρωτοβουλία του γραμματέα γνωστοποιείται ακολούθως, και πάντως το αργότερο την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα, στους διαδίκους ή στους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στον οικείο δικηγορικό σύλλογο και προσθέτως στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, εφόσον είναι γνωστή, ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα. Στις υποθέσεις αυτές παρέχεται η δυνατότητα αναβολής ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241ΚΠολΔ. Η αναβολή μπορεί να δοθεί και χωρίς παράσταση των πληρεξούσιων δικηγόρων στο ακροατήριο κατά την εκφώνηση της υπόθεσης από το οικείο πινάκιο ή έκθεμα κατά την ημέρα της δικασίμου, εφόσον οι δικηγόροι αυτοί διατυπώσουν σχετικό αίτημα σε κοινή ανέκκλητη δήλωσή τους, κατά την παρ. 2 του άρθρου 242ΚΠολΔ και κατ’ απόκλιση τηςπαρ.2του άρθρου 115ΚΠολΔ, η οποία υποβάλλεται στην οικεία γραμματεία του δικαστηρίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας.

5. Στις ίδιες υποθέσεις, εφόσον όλοι οι διάδικοι δεν επιθυμούν να εξετάσουν κατά τη συζήτηση των υποθέσεων μάρτυρα, μπορούν να το δηλώσουν στη γραμματεία του δικαστηρίου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το αργότερο μέχρι τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας, προκειμένου η συζήτησητης υπόθεσής τους να τεθεί στην αρχή του πινακίου ή εκθέματος. Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τη συζήτηση των υποθέσεων της παρ.3.

6. Οι διάδικοι μπορούν να προσκομίσουν ένορκες βεβαιώσεις που λαμβάνονται ενώπιον δικηγόρου της έδρας του δικαστηρίου ή της κατοικίας ή της διαμονής του μάρτυρα κατά τη διαδικασία των άρθρων 422 έως 424 του ΚΠολΔ, όπως αυτή συμπληρώνεται με τα επόμενα εδάφια. Η ένορκη βεβαίωση δεν μπορεί να ληφθεί ενώπιον των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων. Αμέσως μετά τη λήψη της ένορκης βεβαίωσης, ο δικηγόρος ενώπιον του οποίου αυτή δόθηκε την αποστέλλει ηλεκτρονικά στο δικηγορικό σύλλογο στον οποίο ανήκει και λαμβάνει ηλεκτρονική απόδειξη λήψης. Με την ηλεκτρονική απόδειξη η ένορκη βεβαίωση αποκτά βέβαιη χρονολογία και μοναδικό αριθμό. Ο δικηγόρος χορηγεί αντίγραφα της ένορκης βεβαίωσης μαζί με την ως άνω ηλεκτρονική απόδειξη λήψης. Όμοια αντίγραφα χορηγεί και ο οικείος δικηγορικός σύλλογος μέσω της διαδικτυακής πύλης portal.olomeleia.gr.

7. Αν οι προθεσμίες του άρθρου 228, της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 591, της παρ. 2 του άρθρου 686 και της παρ. 3 του άρθρου 748ΚΠολΔ, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες προθεσμίες κλήτευσης των διαδίκων έληγαν ή λήγουν εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής και ο υπολειπόμενος χρόνος συμπλήρωσής τους, όπως οριοθετείται στην παρ. 1, δεν επαρκεί για την τήρηση των προθεσμιών αυτών, οι υποθέσεις αναβάλλονται υποχρεωτικά μετά από αίτημα οποιουδήποτε των διαδίκων, ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 ΚΠολΔ.

8. Προσωρινές διαταγές των άρθρων 691Α και 781 του ΚΠολΔ, καθώς και προσωρινές διαταγές ή διατάξεις αποφάσεων επί αιτήσεων αναστολής της εκτέλεσης ή της εκτελεστότητας σε υποθέσεις κάθε φύσης και διαδικασίας, οι οποίες χορηγήθηκαν μέχρι τη ματαιωθείσα λόγω της αναστολής των δικών συζήτηση της σχετικής αίτησης ή ορίστηκε ότι ισχύουν υπό τον όρο διεξαγωγής της συζήτησης αυτής, λογίζονται αυτοδικαίως παραταθείσες μέχρι τη νέα δικάσιμο που ορίζεται σύμφωνα με την παρ.7.

9. Όταν το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής δεν επαρκεί για να τηρηθούν, σε σχέση με την ορισθείσα δικάσιμο, οι προθεσμίες άσκησης των πρόσθετων λόγων ή της αντέφεσης, η συζήτηση αναβάλλεται υποχρεωτικώς με αίτημα των διαδίκων, ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241ΚΠολΔ. Στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου η κατά τα άνω άσκηση των προσθέτων λόγων αναίρεσης στη νέα δικάσιμο είναι παραδεκτή. Στις άνω περιπτώσεις η μη άσκησητων πρόσθετων λόγων ή της αντέφεσης από τον διάδικο που ζήτησε την αναβολή, έχει ως συνέπεια την επιβολή ποινής τάξεως κατά το άρθρο 205ΚΠολΔ.

10. Στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου, όταν η κατά την παρ. 1 του άρθρου 570ΚΠολΔ προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων ή η κατά την παρ. 3 του άρθρου 570 ΚΠολΔ προθεσμία κατάθεσης των εγγράφων έληξε ή λήγει εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, όμως η συζήτηση της αναίρεσης έχει προσδιορισθεί σε χρόνο βραχύτερο της συμπλήρωσης των ως άνω προθεσμιών, δικαιούται οέχων το αντίστοιχο βάρος διάδικος να υποβάλει αίτημα αναβολής της συζήτησης της αναίρεσης. Στις περιπτώσεις αυτές το δικαστήριο υποχρεούται να χορηγήσει αναβολή, ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241ΚΠολΔ.Αν ο διάδικος δεν προβεί στις ενέργειες για τις οποίες του χορηγήθηκε η αναβολή, του επιβάλλεται ποινή τάξης κατά το άρθρο 205ΚΠολΔ.

11. Πλειστηριασμοί που αφορούν κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 31.7.2020 ματαιώνονται. Με πρωτοβουλία του επισπεύδοντος ορίζεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας και με την αρχικά εκτιμηθείσα αξία και τιμή πρώτης προσφοράς (δεύτερο εδάφιο της παρ. 1, περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 954 και παρ. 2 του άρθρου 993ΚΠολΔ), νέα ημέρα πλειστηριασμού μετά την 31η.7.2020, τηρουμένων των νόμιμων προθεσμιών και ιδίως της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 954 και της παρ. 2 του άρθρου 993, της παρ. 2 του άρθρου 1011ΑΚΠολΔ ή της ειδικής νομοθεσίας (ιδίως του ν.δ.17.07/13.08.1923, Α' 224). Εντός της αυτής προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών, ο επισπεύδων υποχρεούται να προσδιορίσει νέα ημέρα πλειστηριασμού και για τους πλειστηριασμούς που ήδη ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Αν ο επισπεύδων δεν προσδιορίσει νέα ημέρα πλειστηριασμού εντός της άνω προθεσμίας, τότε κάθε δανειστής, εφόσον έχει απαίτηση κατά του οφειλέτη, η οποία στηρίζεται σε εκτελεστό τίτλο, αφού επιδώσει σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, επιταγή προς εκτέλεση, μπορεί να επισπεύσει τον πλειστηριασμό τηρουμένων των προθεσμιών των παραπάνω άρθρων. Τα χρονικά διαστήματα της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής, καθώς και του προσδιορισμού του νέου, κατά τα ως άνω, πλειστηριασμού, δεν υπολογίζονται στις άνω προθεσμίες της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 954, της παρ. 2 του άρθρου 993, της παρ. 2 του άρθρου 1011Α και της παρ. 1 του άρθρου 1019ΚΠολΔ. Προκειμένου για πλειστηριασμούς κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α' 90), ισχύουν οι εκεί προβλεπόμενες διατάξεις, ο δε πλειστηριασμός ορίζεται επίσης σε νέα ημερομηνία μετά τις 31.07.2020.

12. Στις περιπτώσεις ορισμού ημέρας πλειστηριασμού κατ' εφαρμογή της παρ. 1,του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 966ΚΠολΔ, όταν οποιαδήποτε προθεσμία εμπίπτει, έστω και μερικώς, εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, ο πλειστηριασμός ματαιώνεται και ορίζεται νέα ημέρα πλειστηριασμού, τηρουμένων των προθεσμιών που προβλέπονται στις διατάξεις αυτές.

13. Οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται σύμφωνα με το άρθρο 973, την παρ. 4 του άρθρου 1006 και την παρ. 4 του άρθρου 1011ΑΚΠολΔ, με ορισθείσα ημέρα διεξαγωγής έως τις 15.6.2020, ματαιώνονται και ορίζεται νέα ημέρα πλειστηριασμού τηρουμένων των προθεσμιών που προβλέπονται στη διάταξη αυτή.

14. Η έναρξη ισχύος των άρθρων 6 και 7 του ν. 4640/2019 (Α' 190) μετατίθεται αναδρομικώς για την 1η.7.2020, ως προς τις υποθέσεις της περ. β του άρθρου 44 του ν. 4640/2019.

15. Για το χρονικό διάστημα της αναστολής (13.3.2020 - 31.5.2020) δεν τρέχουν τόκοι επιδικίας.

16. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου ισχύουν από 1.6.2020 έως 15.9.2020.

17. Οι υποθέσεις αρμοδιότητας του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως 12.3.2020 λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 9.3.2020 στο ισόγειο του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, επαναφέρονται προς συζήτηση αυτεπαγγέλτως σε νέα δικάσιμο, που ορίζεται με πράξη της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του άνω Δικαστηρίου. Η εγγραφή των υποθέσεων στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος αναρτάται στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr και γνωστοποιείται από τον γραμματέα στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. Με πρωτοβουλία επίσης του γραμματέα μπορεί να γνωστοποιείται η νέα δικάσιμος με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων.

ΑΡΘΡΟ ….

Διατάξεις για την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων

1. Οι νόμιμες προθεσμίες άσκησης όλων των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας(ν. 4620/2019, Α' 96) και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ένδικων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ένδικων βοηθημάτων, που ανεστάλησαν σύμφωνα με τις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17734/12.3.2020 (Β' 833), Δ1α/Γ.Π.οικ. 21159/27.3.2020 (Β'1074), Δ1α/Γ.Π.οικ. 24403/11.4.2020 (Β' 1301), Δ1α/Γ.Π.οικ. 26804/25.4.2020 (Β' 1588) και την κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υπ' αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ 30340/15.5.2020 (Β' 1857), συνεχίζουν να τρέχουν από την έναρξη ισχύος της παρούσας και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η προβλεπόμενη στο νόμο διάρκειά τους, προσαυξανόμενη σε κάθε περίπτωση κατά δέκα (10) επιπλέον ημέρες.

2. Οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και οι αιτήσεις που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 τουΠοινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α' 95) και 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α’ 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ, δύνανται, μαζί με τα συνοδευτικά αυτών αποδεικτικά έγγραφα, να υποβάλλονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για την ορισθείσα δικάσιμο ειδοποιείται ο αιτών ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του με κάθε πρόσφορο μέσο και επισυνάπτεται στη δικογραφία σχετική βεβαίωση ειδοποίησης του αρμόδιου γραμματέα. Κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αυτών το δικαστήριο συνεδριάζει με μόνη την παρουσία του πληρεξούσιου δικηγόρου του αιτούντος, ο οποίος, στην περίπτωση που κρατείται, δεν μετάγεται. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο αιτών δεν έχει διορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο, δύναται να υποβάλει με κάθε πρόσφορο μέσο υπόμνημα ενώπιον του δικαστηρίου.

3. Αν κατά την ενημέρωση των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους για τη λήψη αντιγράφου εισαγγελικής πρότασης κατά την παρ. 3 του άρθρου 138, την παρ. 2 του άρθρου 308 και την παρ. 2 του άρθρου 309 του ΚΠΔ, ο ενδιαφερόμενος διάδικος ή πληρεξούσιος δικηγόρος γνωστοποιήσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία κατά δήλωσή του επιθυμεί να λάβει αντίγραφο της εισαγγελικής πρότασης, ο αρμόδιος γραμματέας υποχρεούται να αποστείλει την εισαγγελική πρόταση με τον τρόπο αυτό.Στην περίπτωση αυτή η ειδοποίηση αποδεικνύεται από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκτύπωση του οποίου επισυνάπτεται στη δικογραφία. Η υποβολή υπομνημάτων κατά τα άρθρα 308 και 309 ΚΠΔ διενεργείται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

4. Οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου ισχύουν από 1.6.2020 έως 15.9.2020.

ΑΡΘΡΟ ……

Διατάξεις για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Σεπερίπτωση ματαίωσης της συζήτησης οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων (13.3.2020 – 31.5.2020), επαναπροσδιορίζεται η συζήτησή της οίκοθεν με πράξη του προέδρου του οικείου δικαστικού σχηματισμού σε προσεχή δικάσιμο, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν κληθεί νόμιμα στη ματαιωθείσα συζήτηση. Οι διάδικοι ενημερώνονται από την ανάρτηση των πινακίων στους αντίστοιχους δικαστικούς σχηματισμούς και την εμφάνιση των εκθεμάτων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δικαστηρίου, οι οποίες, στην περίπτωση αυτή, γίνονται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη δικάσιμο.

ΑΡΘΡΟ …..

Διατάξεις για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια

Σεπερίπτωση ματαίωσης της συζήτησης οποιασδήποτε υπόθεσης ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της προσωρινής αναστολής (13.3.2020 – 31.5.2020), επαναπροσδιορίζεται η συζήτησή της οίκοθεν με πράξη του Προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο σε προσεχή δικάσιμο, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν κληθεί νόμιμα στη ματαιωθείσα συζήτηση. Οι διάδικοι ενημερώνονται από την ανάρτηση των πινακίων στα αντίστοιχα τμήματα και την εμφάνιση των εκθεμάτων στην ηλεκτρονική σελίδα του Δικαστηρίου, οι οποίες, στην περίπτωση αυτή, γίνονται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη δικάσιμο».

«ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

"Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (A΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα” (Α΄90) και άλλες διατάξεις"

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά με διαδοχικές κοινές υπουργικές αποφάσεις κατ' εξουσιοδότηση της από 11 Μαρτίου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του". Οι διατάξεις αυτές, που έχουν ως κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων που προκύπτουν από την ματαίωση των υποθέσεων και μέριμνα για τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή του συγχρωτισμού, χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια, απ' τα οποία: α) Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9.3.2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, β) το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, γ) το τρίτο διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο και δ) το τέταρτο διατάξεις που αφορούν τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1

Ειδικότερα, ως προς την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης ρυθμίζονται με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες ισχύουν κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως και 15.9.2020, τα θέματα που αφορούν:

1) Κάθε είδους προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων, ενώ ταυτόχρονα τίθεται η πρόβλεψη ότι οι προθεσμίες της παρ. 2 του άρθρου 215, της παρ. 1 και 2 του 237και του άρθρου 238 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών, ένδικων μέσων και πρόσθετων λόγων, δεν συμπληρώνονται, αν δεν παρέλθουν επιπλέον τριάντα ημέρες από την προβλεπόμενη στο νόμο λήξη τους.

2) Τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό της συζήτησης κάθε υπόθεσης που ματαιώθηκε διαρκούσης της αναστολής, δηλαδή μέχρι και την 31η.5.2020,σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο, χωρίς την υποχρέωση της εκ νέου κλήτευσης των διαδίκων, με την πρόβλεψη ότι η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, ισχύει ως κλήτευση αυτών. Επίσης, προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων και όχι επί ποινή ακυρότητας, προβλέπονται η γνωστοποίηση της νέας δικασίμου από τον γραμματέα του δικαστηρίου στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας αυτού και επιπλέον η δυνατότητα αποστολής από τον γραμματέα ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων της νέας δικασίμου ή η ανάρτησή της στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

3) Την αυτεπάγγελτη αναβολή των υποθέσεων με πράξη του προέδρου του τριμελούς συμβουλίου ή του αρμόδιου δικαστή, που έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τη λήξη της αναστολής (31.5.2020) και αφορούν εκκρεμείς δίκες της παλαιάς τακτικής διαδικασίας ενώπιον του πολυμελούς πρωτοδικείου, καθώς και εφέσεις που εκδικάζονται ενώπιον του Εφετείου κατά ερήμην αποφάσεων, που είχαν εκδοθεί κατά την ίδια διαδικασία, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος πριν από τη δικάσιμο, κατά τον οποίο πρέπει το αργότερο να κατατεθούν οι προτάσεις και οι αντικρούσεις των διαδίκων, εμπίπτει στο χρονικό διάστημα της αναστολής και οι διάδικοι δεν έχουν καταθέσει προτάσεις και αντικρούσεις με τα σχετικά αποδεικτικά τους μέσα και διαδικαστικά έγγραφα. Ταυτόχρονα προβλέπεται ο οίκοθεν προσδιορισμός νέας ημέρας και ώρας συζήτησης στο ακροατήριο σε σύντομη κατά το δυνατόν δικάσιμο, χωρίς την υποχρέωση της εκ νέου κλήτευσης των διαδίκων, με την πρόβλεψη ότι η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, ισχύει ως κλήτευση αυτών. Επίσης, προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων και όχι επί ποινή ακυρότητας, προβλέπεται η γνωστοποίηση της νέας δικασίμου από τον γραμματέα του δικαστηρίου στον δικηγορικό σύλλογο της έδρας αυτού και επιπλέον η δυνατότητα αποστολής από τον γραμματέα ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων με τη νέα δικάσιμο ή η ανάρτησή της στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα.

4) Τον χρονικό καταμερισμό εντός της αυτής ημέρας όλων των εγγεγραμμένων στο πινάκιο ή έκθεμα υποθέσεων, πλην εκείνων της νέας τακτικής διαδικασίας και τη γνωστοποίηση αυτού, το αργότερο την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα, στον οικείο δικηγορικό σύλλογο και προσθέτως με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων ή των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, εφόσον είναι γνωστή, ή με ανάρτηση στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr για όσα δικαστήρια και διαδικασίες έχουν ενταχθεί στο εν λόγω σύστημα. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής ατελώς, κατά την εκφώνηση της υπόθεσης από το οικείο πινάκιο ή έκθεμα κατά την ημέρα της δικασίμου, χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 ΚΠολΔ και χωρίς παράσταση των πληρεξούσιων δικηγόρων στο ακροατήριο, αφού υποβληθεί το αργότερο έως τη δωδεκάτη ώρα της προηγούμενης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας κοινή ανέκκλητη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων κατά την παρ. 2 του άρθρου 242 του ΚΠολΔ.

5) Τη δυνατότητα η υπόθεση να τίθεται προς συζήτηση στην αρχή του πινακίου ή του εκθέματος μετά από σχετική δήλωση των διαδίκων, στην περίπτωση που η συζήτηση αυτής διεξάγεται χωρίς την εξέταση μάρτυρα.

6) Τη δυνατότητα λήψης ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρου της έδρας του δικαστηρίου ή της κατοικίας ή της διαμονής του μάρτυρα, πλην των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, καθώς και τον τρόπο χορήγησης των σχετικών αντιγράφων.

7) Την υποχρεωτική αναβολή των υποθέσεων ατελώς, στην περίπτωση που οι προθεσμίες κλήτευσης των διαδίκων έληγαν ή λήγουν εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής και ο υπολειπόμενος χρόνος συμπλήρωσής τους δεν επαρκεί για την τήρηση τους, χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 του ΚΠολΔ.

8) Την αυτοδίκαιη παράταση μέχρι τη νέα δικάσιμο που θα ορισθεί σύμφωνα με την ανωτέρω παρ. 7, της ισχύος των προσωρινών διαταγών και διατάξεων αποφάσεων επί αιτήσεων αναστολής της εκτέλεσης ή της εκτελεστότητας σε υποθέσεις κάθε φύσης και διαδικασίας, οι οποίες χορηγήθηκαν μέχρι τη ματαιωθείσα λόγω της αναστολής των δικών συζήτηση της σχετικής αίτησης ή ορίστηκε ότι ισχύουν υπό τον όρο διεξαγωγής της συζήτησης αυτής.

9) Την υποχρεωτική αναβολή ατελώς των υποθέσεων με αίτημα των διαδίκων καιχωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 του ΚΠολΔ, στην περίπτωση που το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής δεν επαρκεί για να τηρηθούν, σε σχέση με την ορισθείσα δικάσιμο, οι προθεσμίες άσκησης των πρόσθετων λόγων ή της αντέφεσης, με τη ρητή πρόβλεψη ότι στις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Αρείου Πάγου η κατά τα άνω άσκηση των προσθέτων λόγων αναίρεσης στη νέα δικάσιμο είναι παραδεκτή.

10) Την υποχρέωση του δικαστηρίου να χορηγήσει αναβολή ατελώς και χωρίς τις δεσμεύσεις του άρθρου 241 του ΚΠολΔ, ύστερα από σχετικό αίτημα του έχοντος το αντίστοιχο βάρος διαδίκου, στην περίπτωση που η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεων της παρ. 1 τουάρθρου 570 ή η προθεσμία κατάθεσης των εγγράφων της παρ. 3 τουάρθρου 570 του ΚΠολΔ έληξε ή λήγει εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής και η συζήτηση της αναίρεσης έχει προσδιορισθεί σε χρόνο βραχύτερο της συμπλήρωσης των ως άνω προθεσμιών.

11) Τη ματαίωση των πλειστηριασμών που αφορούν κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, που έχουν ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 31.7.2020, πρόβλεψη για τον επαναπροσδιορισμό τους, καθώς και ζητήματα υπολογισμού προθεσμιών που αφορούν στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης.

12) Τη ματαίωση πλειστηριασμού που η ημέρα ορισμού του έγινε κατ' εφαρμογή της παρ. 1,του δευτέρου εδαφίου της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 966 του ΚΠολΔ, στην περίπτωση που οποιαδήποτε προθεσμία εμπίπτει, έστω και μερικώς, εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, καθώς και πρόβλεψη για τον εκ νέου προσδιορισμό του.

13) Τη ματαίωση πλειστηριασμών που επισπεύδονται σύμφωνα με το άρθρο 973, την παρ. 4 του άρθρου 1006 και την παρ. 4 του άρθρου 1011Α του ΚΠολΔ και έχει ορισθεί ημέρα διεξαγωγής έως τις 15.6.2020, καθώς και πρόβλεψη για τον εκ νέου προσδιορισμό τους.

14) Την έναρξη ισχύος των άρθρων 6 και 7 του ν. 4640/2019 για τιςαγωγές της περ. β του άρθρου 44 του ν. 4640/2019 που κατατίθενται από την 1η.7.2020 και εφεξής.

15) Τη μη επιβολή τόκων επιδικίας για το χρονικό διάστημα της αναστολής (13.3.2020 - 31.5.2020).

16) Τη χρονική διάρκεια ισχύος των διατάξεων (1.6.2020 έως 15.9.2020).

Επιπλέον, προβλέπεται ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 9.3.2020 έως 12.3.2020, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 9.3.2020, στο ισόγειο του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών, σε νέα δικάσιμο, που ορίζεται με πράξη της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του άνω Δικαστηρίου, χωρίς κλήτευση των διαδίκων, με τη πρόβλεψη ότι η εγγραφή των υποθέσεων στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα, το οποίο μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά, ισχύει ως κλήτευση αυτών. Επίσης, προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων και όχι επί ποινή ακυρότητας, προβλέπεται η γνωστοποίηση της νέας δικασίμου από τον γραμματέα του δικαστηρίου στους δικηγορικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς και η ανάρτησή της στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr, καθώς και η δυνατότητα γνωστοποίησης της νέας δικασίμου με αποστολή από τον γραμματέα ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων, εφόσον είναι γνωστή.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 2

Σχετικά με την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων με τις προτεινόμενες διατάξεις, οι οποίες ισχύουν κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως και 15.9.2020, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν:

1) Την επανέναρξη των προθεσμιών άσκησης όλων των προβλεπομένων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α' 96, ΚΠΔ) και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή με τις κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 17734/12.3.2020 (Β΄ 833), Δ1α/Γ.Π.οικ. 21159/27.3.2020 (Β'1074), Δ1α/Γ.Π.οικ. 24403/11.4.2020 (Β' 1301), Δ1α/Γ.Π.οικ. 26804/25.4.2020 (Β' 1588) και την κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ 30340/15.5.2020 (Β' 1857). Προς τον σκοπό της αποφυγής του συνωστισμού, προβλέπεται η παράταση των ως άνω προθεσμιών για δέκα επιπλέον ημέρες μετά τη λήξη τους, ήτοι μετά την πάροδο του προβλεπόμενου από το τον ΚΠΔ και τους ειδικούς ποινικούς νόμους χρονικού διαστήματος.

2) Τη δυνατότητα υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 επ. ΚΠΔ, ακύρωσης της διαδικασίας, κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής, κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας, κατά τα άρθρα 80 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α' 95)και 82 του προϊσχύοντος ΠΚ (πδ 283/1985, Α' 106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύοντος ΠΚ.

3) Τον τρόπο ειδοποίησης των διαδίκων και τη συζήτηση των ως άνω αιτήσεων επ' ακροατηρίου, έτσι ώστε αφενός να διασφαλίζονται πλήρως τα δικονομικά δικαιώματα του αιτούντος, αφετέρου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στις περιπτώσεις που η φυσική παρουσία του διαδίκου ή/και του πληρεξουσίου του δεν είναι απαραίτητη.

4) Τη χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εκ μέρους των διαδίκων/αιτούντων διαβίβαση και υποβολή των αιτήσεων που καταγράφονται στην πρώτη παράγραφο και των υπομνημάτων που υποβάλλονται μετά το πέρας της ανακρίσεως κατά τα άρθρα 308 και 309 ΚΠΔ, καθώς και για την διαβίβαση προς τους διαδίκους αντιγράφου των εισαγγελικών προτάσεων, κατά τα οριζόμενα την παρ. 3 του άρθρου 138, την παρ. 2 του άρθρου 308 και την παρ. 2 του άρθρου 309 του ΚΠΔ.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3

Η συζήτηση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα έπρεπε κανονικά να επαναπροσδιοριστεί με κλήση των διαδίκων για τις προσεχείς δικασίμους. Ωστόσο, ο επαναπροσδιορισμός αυτός ανατρέπει τον προγραμματισμό και προσθέτει υπέρμετρο βάρος στους επιμελητές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να επιτυγχάνεται, πάντα, σύντομη δικάσιμος. Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται ότι η συζήτηση των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής, επαναπροσδιορίζεται οίκοθεν, χωρίς νέα κλήτευση των διαδίκων, εφόσον αυτοί είχαν ήδη κλητευθεί νόμιμα κατά τη ματαιωθείσα δικάσιμο, ώστε ο επαναπροσδιορισμός να γίνεται σύντομα και οι συγκεκριμένοι διάδικοι να μην βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από άλλους διαδίκους. Οι διάδικοι λαμβάνουν γνώση για τη νέα δικάσιμο, τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες πριν από αυτήν, από την ανάρτηση των πινακίων και την εμφάνιση των εκθεμάτων στην ηλεκτρονική σελίδα του κάθε δικαστηρίου.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4

Ο επαναπροσδιορισμός της συζήτησης των υποθέσεων που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού γίνεται με την ίδια ως άνω διαδικασία και για τους ίδιους λόγους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση στην Καλλιθέα: Νέο χειρουργείο για την 34χρονη-«Δεν έχει προκύψει κάτι από τις καταθέσεις»