ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα - Πότε θα γίνονται τα τεστ - Ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα

Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα - Πότε θα γίνονται τα τεστ - Ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα

ΚορονοϊόςΤην πρόταση σχετικά με τα τεστ σε τουρίστες που θα έρθουν τον Ιούλιο από χώρες εκτός λίστας, αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κορονοϊού, καθώς και μέλος της τριμελούς επιτροπής που υπογράφει την εισήγηση για τις 29 χώρες από τις οποίες μπορούν να έρθουν οι τουρίστες στην χώρα μας, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα του τουρισμού, στον ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί η «χωρητικότητα» των τεστ με ευρωπαική οδηγία κιόλας, «δεν είναι μόνο δική μας οδηγία, εμείς την προτείνουμε πολύ καιρό με το λεγόμενο «δεξαμενοποιημένο testing», δηλαδή για 30 άτομα να τρέξει ένα τεστ που να συμπεριλαμβάνει και τα 30 άτομα και αυτό έχει αποδειχτεί ότι είναι ισοδύναμο».

Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Γκίγκας εξηγεί πως σε περίπτωση 150 τουριστών αν χρειαστεί θα πάρουν απο όλους δείγμα και αντί να τρέξουν 150 τεστ αυτά μπαίνουν σε μικροδεξαμενές και ελέγχονται με 5 τεστ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «θα επαναξιολογήσουμε για τουρίστες από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Προς το παρόν η επιδημικότητα τους είναι υψηλή».

Ειδικότερα για την άφιξη τουριστών από Βρετανία ο ίδιος ανέφερε πως «δεν το βλέπουμε να γίνεται σύντομα»

Κριτήρια αξιολόγησης των 29 χωρών

Ο κ. Γκίκας εξήγησε πως η επιτροπή αξιολογεί τις χώρες ανάλογα με την επιδημικότητα τους. «Δίνει μια σύσταση στο υπουργείο τουρισμού, ποιες χώρες έχουν αυξημένη επιδημικότητα και ποιες χαμηλότερη. Αξιολογούμε καταρχάς την λίστα που έχει βγάλει η EASA, η ευρωπαική οργάνωση για την ασφάλεια των αεροδρομίων, η οποία αξιολογεί την ασφάλεια των διαφόρων αεροδρομίων. Άρα αρχικά αξιολογήσαμε αυτήν και ύστερα τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και είδαμε ότι ταιριάζουν αυτά τα δεδομένα. Έτσι, σε πρώτη φάση είπαμε ότι υιοθετούμε την λίστα της EΑSA, δηλαδή έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα και επαναξιολογείται και από εμάς και από την EASA».

Για τον συνωστισμό στα μπαρ ο ίδιος υπογράμμισε πως «αν η κοινωνία δεν θέλει να κάνει κάτι και δεν υπάρχει επιτήρηση δεν νομίζω πως μπορεί να βοηθηθεί η κατάσταση».

Διευκρινίσεις υπ. Εξωτερικών για τις αφίξεις επισκεπτών στην Ελλάδα

Συμφώνα με το υπουργείο οι επισκέπτες που θα ξεκινούν το ταξίδι τους από χώρα εκτός της λίστας των 29 που ανακοινώθηκε χθες, για το χρονικό διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται σε τεστ και θα διανυκτερεύουν υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα υποχρεούνται σε 7ημερη καραντίνα, ενώ αν είναι θετικό σε καραντίνα 14 ημερών υπό εποπτεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών από την 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις από και προς όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα Οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Τυχόν ταξιδιωτικοί περιορισμοί από και προς συγκεκριμένες χώρες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο.

Όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά ταξίδια από την 1η Ιουλίου οι επισκέπτες που φθάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την άφιξή τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση βιτριόλι: «Είδα τη μαυροφορεμένη να τρέχει και τη σταμάτησα»-Τι περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας