ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αποκτά ηλεκτρονικά «μάτια» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Ελλάδα αποκτά ηλεκτρονικά «μάτια» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στην τελική ευθεία η υλοποίηση του σημαντικού έργου του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ)

Με την απειλή των Τούρκων για μία νέα απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων να είναι σε πλήρη ισχύ η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει σύντομα το δικό της «άγρυπνο» μάτι των θαλάσσιων χωρικών υδάτων της χώρας. Πρόκειται για το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης.

Με το νέο αυτό εθνικό σύστημα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση όλο το 24ωρο.

«Η χώρα μας με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο θαλάσσιο χώρο της από όλες τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της. Παράλληλα υπάρχει διευκόλυνση στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας» είπε στο Open TV ο Νίκος Σπανός, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, του Λιμενικού σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν 35 σταθμοί αισθητήρων εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων ενώ δύο βαν, πλήρως εξοπλισμένα θα μετακινούνται όπου χρειάζεται για να συμπληρώνουν τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Οι σταθμοί επιτήρησης κυρίως θα βρίσκονται στον «ευαίσθητο» χώρο του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη. Οι σταθμοί θα είναι εξοπλισμένοι με ραντάρ, θερμική κάμερα, σταθμό βάσης AIS, και θα υποδεικνύει από που απέπλευσε και ποιος ο προορισμός του κάθε σκάφους. Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικές επικοινωνίες και μετάδοση δεδομένων στο κέντρο επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

«Όσο δεν υπάρχει αυτό το σύστημα τόσο περισσότερα έξοδα καταναλώνει το ελληνικό κράτος, είτε από καύσιμα είτε από την κόπωση των ανδρών του λιμενικού οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό» πρόσθεσε ο κ. Σπανός. Το στρατηγείο θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού σώματος, ενώ 50 τουλάχιστον στελέχη θα εκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση πάνω στο σύστημα επιτήρησης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο περισσότερα για το νέο εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Στις φυλακές Ελεώνα η 35χρονη - «Αποφάσισε να μιλήσει»