ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό

Τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, που συναντήθηκαν στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του διαλόγου υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη προστασίας του κατώτατου μισθού, στη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.

Οι μετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στη διατήρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 οπότε και λήγει καθώς και στην ομαλή καταβολή της αύξησης του 2,6% που προβλέπει.

Διαφωνία για το «πάγωμα» των μισθών

Πάντως, κατά το διάλογο δεν υπήρξε συμφωνία στην πρόταση των εργοδοτικών φορέων για «πάγωμα» μισθών για ένα ή δύο χρόνια, καθώς η ΓΣΕΕ διαφώνησε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων τόνισαν ότι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα δεν πλήττουν την ανταγωνιστικότητα. Για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων, τα οποία καλούνται να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος έκαναν λόγο για «ουσιαστικό και εφ' όλης της ύλης διάλογο», που διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Επίσης, ανέφεραν ότι μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, πιθανόν εντός 15 ημερών, θα επιδιώξουν συνάντηση με την κυβέρνηση, από την οποία και θα ζητήσουν να επικυρώσει το αποτέλεσμα του διαλόγου.