ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στην κατάψυξη…

Η Ελλάδα στην κατάψυξη…

Στην …κατάψυξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με τσουχτερό κρύο, παγετό, χιονοπτώσεις, βροχές και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.

Για αύριο Παρασκευή, αναμένονται στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές στα νότια και χιόνι ή χιονόνερο στα υπόλοιπα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς παροδικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια του νόμου. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νόμου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά θα επικρατήσουν και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο στη Χαλκιδική. Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον τέσσερα (-04) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος. Στα νότια νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από μείον τρεις (-03) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον ένα (-01) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα ανατολικά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί.
Θερμοκρασία: από 06 έως 10 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αρχικά νεφώσεις με βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα, όπου πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων, 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Για χιόνι-παγετό ή καταιγίδες:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός
6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού από τον παγετό.