ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Εξώδικο της Γεροβασίλη στην Καθημερινή για τους διαλόγους - Προαναγγέλλει μηνύσεις

Μάτι: Εξώδικο της Γεροβασίλη στην Καθημερινή για τους διαλόγους - Προαναγγέλλει μηνύσεις
IN TIME

Φωτιά στο Μάτι: Εξώδικο στην εφημερίδα Καθημερινή έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη για τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την φωτιά στο Μάτι.

Λίγο πριν τις 13:00 της Δευτέρας, δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικο της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο εμπεριέχονταν, όπως τονίζεται «συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της».

Επίσης σημειώνεται ότι «αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει. Επίσης σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου».

Σάλος από τις αποκαλύψεις – Πολιτική κόντρα και ερωτήματα για τη δικαστική έρευνα

Τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα του ανακριτή και φέρνει στο φως η Καθημερινή, είναι συγκλονιστικά, ενώ τα εμπόδια που κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν στην διαδικασία, με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία, προκαλούν αποτροπιασμό και όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι είναι θέμα ωρών η παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.

Νομικοί θεωρούν αδιανόητο μετά τις αποκαλύψεις και τα νέα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας να παραμένουν σε επίπεδα πλημμελήματος και να μην αναβαθμιστούν σε κακούργημα οι κατηγορίες σε βάρος των 20 εμπλεκομένων πρόσωπων για την φονική λαίλαπα του Ιουλίου του 2018 στον Νέο Βουτσά, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή του 102 συνάθρωποί μας και να τραυματιστούν τουλάχιστον 31.

Στα σοκαριστικά ηχητικά ντοκουμέντα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ακούγεται ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος (αριστερά στη φωτό) να συνομιλεί με τον Δημήτρη Λιότσιο (δεξιά στη φωτό, από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Κινέτα), που είχε αναλάβει την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά. Tο ηχητικό ντοκουμέντο εξασφάλισε ο πυραγός Δημήτρης Λιότσιος, όταν έβαλε το κινητό του τηλέφωνο να γράφει τη συνομιλία του με τον τότε αρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

«Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (...) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις».

Ακούστε το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο:

Υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος να μην προχωρήσει με την πραγματοσύνη που είχε αναλάβει φαίνεται πως δεχόταν ο πραγματογνώμονας που ανέλαβε το πόρισμα για το Μάτι, σύμφωνα πάντα με όσα αποκαλύπτει η «Καθημερινή».

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα, όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Ο πραγματογνώμονας έδωσε λεπτομερώς τις συνομιλίες «φωτιά» με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, σε μία συνάντηση που είχαν, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος φαίνεται πως τον εκβίασε και τον απείλησε:

«Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» του είπε.

«Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» φαίνεται να του ξεκαθάρισε.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους φαίνεται να τον προέτρεψε «να θάψει τα έγγραφα» που δεν έχουν κοινοποιηθεί: «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός».

Ακούστε το δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο:

«Αυτός έκανε τη δουλειά του, εγώ τη δική μου»

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε συνομιλία με τον πραγματογνώμονα και σε καμία περίπτωση δεν του υπέδειξε πως θα κάνει τη δουλειά του.

«Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα, ο πραγματογνώμονας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από περίπου ένα χρόνο για τις απειλές που έχει δεχτεί: «υπήρξαν απειλές σοβαρές και για αυτό έχει καταφύγει στη δικαιοσύνη και έχει επιμεληθεί η δικαιοσύνη. Είχε δεχτεί απειλές σχετικά με το καθήκον, απειλές είχαν σχέση με την πραγματογνωμοσύνη και με τα αίτια της πυρκαγιάς και τους υπευθύνους και της μεγάλης καταστροφής».

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Η τραγωδία στο Μάτι κλιμακώνει τη σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα, χωρίς να μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία κυριαρχεί στα δύο μεγάλα «στρατόπεδα».

Μετά τις αποκαλύψεις και τα όσα διημείφθησαν στην προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, τις καταγγελίες για τον Νίκο Παππά, τα όσα ήρθαν στο «φως» για την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών από τον επίδοξο καναλάρχη Χρήστο Καλογρίτσα, καθώς και τα στοιχεία για τις έρευνες στο Μάτι δύο χρόνια μετά την τραγωδία, δίνουν την αίσθηση ότι αυτό το καλοκαίρι η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης φέρνει και πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια πρόωρων εκλογών, παρά τις διαψεύσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επιδεινούμενη πολιτική αντιπαράθεση προστίθενται τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος λόγω κορονοϊού, τα οποία κατά την αντιπολίτευση αποτελούν κύριο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Τα όσα άλλωστε έγιναν τις τρεις προηγούμενες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής, προμηνύουν έναν πολιτικά «καυτό» Αύγουστο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους συνεργάτες του τόνισε ότι «όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα λογοδοτήσουν. Η ΝΔ επιλέγει επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την προηγούμενη κυβέρνηση για να προκαλέσει την Όλγα Γεροβασίλη η οποία απειλεί με μηνύσεις.

Ο κ. Πέτσας σημειώνει: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις. Όλα αυτά, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα».

«Ουδέν ψευδέστερον» ήταν η απάντηση της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη.

«Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

Η ίδια, απευθυνόμενη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επισημαίνει: «Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην “Καθημερινή” είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Μενεγάκη «ανέβασε» αυτή τη φωτό με μαγιό στα 51 της - Δείτε τι προκάλεσε!