ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματική η διάταξη για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών

Αντισυνταγματική η διάταξη για την κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών

Με τρεις διαφορετικές δικαστικές κρίσεις των τελευταίων ημερών η Δικαιοσύνη έκρινε ως Αντισυνταγματική τη διάταξη με την οποία η κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών κατέστη από αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, κατ΄έγκληση διωκόμενο. Πλέον, δεδομένης της κρίσης των δικαστικών οργάνων, η υπόθεση πηγαίνει στον Άρειο Πάγο για να «σφραγίσει» τις σχετικές αποφάσεις μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Με δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τα οποία εκδόθηκαν με αφορμή τη δίκη για την ATEbank και μια εισαγγελική κρίση στη δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κρίθηκε πως οι αλλαγές που επήλθαν στον Ποινικό Κώδικα τον προηγούμενο Νοέμβριο ως προς την ποινική μεταχείριση της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζικών στελεχών είναι Αντισυνταγματικές.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπως αναφέρει το CNN Greece με δύο διαφορετικές συνθέσεις στις 17 και 18 Ιουλίου έκρινε ανεφάρμοστη τη διάταξη της ευνοϊκής μεταχείρισης των τραπεζικών στελεχών που κατηγορούνται για απιστία, κρίνοντάς πως με αυτή παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, καθώς ό,τι ισχύει για όλα τα στελέχη, ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων που κατηγορούνται για απιστία, θα πρέπει να ισχύει και για τους τραπεζίτες.

Υπενθυμίζεται πως με την τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα τραπεζικά στελέχη μπορούν να διωχθούν για κακουργηματική απιστία μόνον εάν οι ίδιες οι τράπεζες υποβάλουν έγκληση σε βάρος τους.

Οι δικαστές έκριναν παράλληλα ως Αντισυνταγματική και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου που έδωσε στις διοικήσεις των τραπεζών νομικό πρόσχημα να κλείσουν χωρίς εγκλήσεις υποθέσεις για τις οποίες είχαν ασκηθεί εισαγγελικές διώξεις και ενώ τα δικαστήρια ήταν σε υποχρεωτική αργία.

Κάλεσαν δε τους εισαγγελείς να εξετάσουν την ουσία των εκκρεμών υποθέσεων και να συνεχίσουν το έργο τους.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών δεν μιλάει για ενοχή των ελεγχόμενων τραπεζικών στελεχών, ξεκαθαρίζει απλά το αυτονόητο πως θα πρέπει να εξεταστούν οι κατηγορίες σε βάρος τους, όπως θα συνέβαινε με κάθε άλλο πρόσωπο.

Πλέον, δεδομένου ότι θα ασκηθούν αιτήσεις αναίρεσής επί των εν λόγω αποφάσεων στον Άρειο Πάγο, το θέμα θα ξεκαθαρίσει μια και καλή με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο σύμφωνα με έγκριτες νομικές πηγές θα σφραγίσει τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων. Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι δικαστικές κρίσεις λύνουν τα χέρια των εισαγγελέων για να προχωρήσουν κανονικά στη διερεύνηση υποθέσεων για τις οποίες έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη αράχνη: Αγωνία για το βρέφος – Τι λέει η γυναίκα που τσιμπήθηκε