ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο: NAVTEX της Τουρκίας για άσκηση στον κόλπο του Ξηρού

Αιγαίο: NAVTEX της Τουρκίας για άσκηση στον κόλπο του Ξηρού

Η ένταση στο Αιγαίο, όπως όλα δείχνουν, αποκλιμακώνεται σταδιακά. Ήδη αρκετά τουρκικά πλοία αποσύρθηκαν προς τους τουρκικούς ναυστάθμους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Τουρκία, όμως, φροντίζει να διατηρεί την ελληνοτουρκική κρίση με Navtex για ασκήσεις στον Κόλπο του Ξηρού.

Συγκεκριμένα, η τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία, με βάση τη νέα Navtex, δεσμεύει μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα, αλλά και διεθνή.

Η παρέμβαση της Μέρκελ και οι επαφές της Ελλάδας

Η Αθήνα μετά τις προκλήσεις με τον τουρκικό στόλο και τη Navtex, έστησε ισχυρό τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας διεξάγοντας έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή τόσο με το Βερολίνο όσο και με το Παρίσι.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Βερολίνο έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Open, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε στον Ερντογάν ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», ενώ τον προειδοποίησε ότι «εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες, να περιμένετε θερμό επεισόδιο».

Η καγκελάριος, σύμφωνα πάντα με το Open τόνισε επίσης στον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχεται στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και μεθαύριο την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: Δείτε πού πήγε την Κυριακή - Μπήκε από την πίσω πόρτα