ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ο Αύγουστος τρομάζει τις Αρχές – Το «φαινόμενο του παγόβουνου» και οι ασυμπτωματικοί

Κορονοϊός: Ο Αύγουστος τρομάζει τις Αρχές – Το «φαινόμενο του παγόβουνου» και οι ασυμπτωματικοί

«Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρξει κορύφωση του προβλήματος», τόνισε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς μιλώντας για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα που παραμένουν υψηλά.

Μιλώντας στην τηλεόραση ΣΚΑΪ, ο Μάριος Λαζανάς σημείωσε πως «ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις, Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, για αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

Το «φαινόμενο του παγόβουνου»

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα.

«Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται», τόνισε ο κ. Λαζανάς.

Όχι μάσκες στο πηγούνι

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί δεν φοράνε τη μάσκα σωστά. Όπως είπε, την φοράνε εντελώς λάθος, «την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους, αυτό είναι λάθος. Αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό».

Ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης για χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Όπως είπε αυτό έγινε γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και τον 15αύγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα υπάρχει συνωστισμός, ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν και άλλα μέτρα.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι προς τον παρόν δεν υπάρχουν αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν είτε γιατί απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια στις δομές όπου φιλοξενούνται.

Τα νέα μέτρα εν όψει Δεκαπενταύγουστου

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του τριημέρου του Δεκαπενταύγουστου, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι κι από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρά η οργανωμένη πολιτεία θα υπάρχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στα πλοία, μιας κι αυξήθηκε και η πληρότητα, θέση που έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τα απανωτά κρούσματα συνωστισμού στα μαγαζιά, εξετάζεται η επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα στα κέντρα διασκέδασης κι ενδεχομένως και σε χώρους εστίασης.

Πάντα στο τραπέζι βρίσκονται σκληρότερα μέτρα, μολονότι δεν χρειάζεται να επιβληθούν ακόμα, όπως είναι τα sms στο 13033 για την μετακίνηση των πολιτών, κάτι που επιβεβαίωσε κι ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, καθώς και τοπικά lockdown.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου να υπάρξει νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της αφύπνισης των πολιτών και της υπενθύμισης της ατομικής ευθύνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός σε γάμο: Πεθερά τα έκανε... λίμπα – «Εμείς πληρώσαμε το νυφικό σου»