ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια - Δεν έχει τέλος η τραγωδία: Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία - Δύο αγνοούμενοι

Εύβοια - Δεν έχει τέλος η τραγωδία: Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία - Δύο αγνοούμενοι
Λευτέρης Παρτσάλης

Φονική κακοκαιρία: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από τη θεομηνεία που έπληξε την Εύβοια τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (09/08).

Μία 38χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή, το απόγευμα της Κυριακής, κοντά στο χωριό Αμφιθέα.

Το θλιβερό γεγονός επιβεβαίωσε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πλέον οι νεκροί από το σφοδρότατο «χτύπημα» της κακοκαιρίας σε περιοχές της Εύβοιας, είναι έξι, μεταξύ των οποίων κι ένα βρέφος μόλις 8 μηνών.

Τον θάνατο του βρέφους επιβεβαίωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr o δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η οικογένεια του άτυχου βρέφους έκανε διακοπές στα Πολιτικά και έμενε σε ισόγειο διαμέρισμα. Η νεροποντή έπιασε τους γονείς του μωρού στον ύπνο. Όπως ανέφερε το Star, έντρομοι σηκώθηκαν από τα κρεβάτια τους και ο πατέρας πήρε στην αγκαλιά το μωρό του και επιχείρησε να βγει από την πόρτα. Όταν όμως την άνοιξε, ο χείμαρρος τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα το μωρό να του φύγει από τα χέρια και να πνιγεί μέσα στο σπίτι. Οι τραγικοί γονείς προσπάθησαν να το βρουν, αλλά ήταν αδύνατον γιατί είχε διακοπή ρεύματος.

Νωρίτερα, δύο ηλικιωμένοι είχαν ανασυρθεί νεκροί στα Πολιτικά Ευβοίας από τα σπίτια τους, που πλημμύρισαν από την τρομερή νεροποντή που έπνιξε από χτες το βράδυ την περιοχή και ειδικότερα τα Ψαχνά, τα Πολιτικά και το Λευκαντί. Πρόκειται για έναν 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλης Γουρνής επιβεβαίωσε ότι υπάρχει και τέταρτος νεκρός, ένας 75χρονος στο Μπούρτζι. Ο άτυχος άνδρας προσπάθησε να απομακρυνθεί από την περιοχή και παραύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Για πέμπτο νεκρό έκανε λόγο, από το δημαρχείο Βασιλικών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι, «χωρίς τις αισθήσεις τους έχουν μεταφερθεί έξι (6) άτομα και συγκεκριμένα:

• ένα (1) βρέφος και δύο (2) ενήλικες από την περιοχή Πολιτικά

• δύο (2) ακόμη ενήλικες από την περιοχή Μπούρτζι καθώς και

• ένα (1) ακόμη από την περιοχή Αμφιθέα»

Δύο οι αγνοούμενοι

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση δύο αγνοούμενων ατόμων από τις περιοχές Μπούρτζι και Αμφιθέα.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής (09/08) εντοπίστηκε ζωντανή και διασώθηκε με ελικόπτερο, μια εκ των αγνοούμενων.

Η γυναίκα, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού καθώς προσπαθούσε να απομακρυνθεί από το σπίτι της στο Μπούρτζι, αλλά οι διασώστες την εντόπισαν προς την θάλασσα και την απομάκρυναν με ελικόπτερο.

Στην ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι έχει δεχθεί 664 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 97 παροχές βοηθείας για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες και συγκεκριμένα:

• το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82 απομακρύνσεις ατόμων εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 Ε/Π SAR και

• το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 Ε/Π SAR.

Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο (2) Ε/Π, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», καταλήγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το Newsbomb.gr στην Εύβοια

Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες «πνίγηκαν» στη λάσπη, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και δεκάδες κινδύνεψαν.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν πραγματική «μάχη» από τα ξημερώματα της Κυριακής για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια.

Πυροσβέστες ανέβηκαν με σκάλες σε ταράτσες κτηρίων για να βοηθήσουν πολίτες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και απεγκλωβισμοί από αέρος, καθώς η πρόσβαση από εδάφους ήταν αδύνατη.

Το Newsbomb.gr με τον Λευτέρη Παρτσάλη, βρέθηκε στην «καρδιά» της φονικής κακοκαιρίας και κατέγραψε τις πρώτες εικόνες από τις περιοχές που επλήγησαν, το βράδυ του Σαββάτου (08/08) στην Εύβοια.

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται από την Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις για απομακρύνσεις των εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται τα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, Κυριακή 9 Αυγούστου.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη»

Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής (09/08) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωσή του τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112… Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Απόλυτη καταστροφή»

Σημειώνεται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγάλη κινητοποίηση με τις κατευθύνσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ. Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

«Το βράδυ δουλεύαμε, το μαγαζί μας γεμάτο και κλείσαμε γύρω στη 1:30πμ της Κυριακής» είπε στο Newsbomb.gr ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Μπούρτζι.

«Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από το κατάστημά μου… Το νερό έχει περάσει μέχρι μέσα, είναι μέσα στη λάσπη… Ψυγεία κάτω, ολική καταστροφή. Τι να κάνουμε; Ήμασταν που ήμασταν με τον κορονοϊό στην εστίαση, τώρα είμαστε τελειωμένοι».

Δείτε το βίντεο:

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Δείτε βίντεο από την διάσωση κατοίκων της περιοχής:

Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Βίντεο από την περιοχή «Μπούρτζι»:

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, που επικρατούν στην περιοχή της Εύβοιας, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία:

  • στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η έως την 45η χ/θ και
  • στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Λεπούρων, στο ύψος της γέφυρας Βασιλικού Χαλκίδας.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, σε πολλές επαρχιακές οδούς, στις περιοχές των Πολιτικών, των Ψαχνών, της Καστέλλας, του Αγίου Νικολάου Βασιλικού (Μπούρτζι), των Φύλλων του Βασιλικού και του Μαντουδίου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αστυνομικών.

«Εφιαλτικές οι στιγμές που ζούμε»

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από την υπόλοιπη Ελλάδα έμειναν εγκλωβισμένα μη μπορώντας να φτάσουν σε σημεία όπου οι άνθρωποι έκαναν συνεχώς εκκλήσεις.

Όπως σημειώνουν οι χειριστές των μηχανημάτων σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο έχει υποχωρήσει με συνέπεια να μην είναι ασφαλείς όσοι κινούνται εκεί.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Την ίδια στιγμή, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης και για τον συντονισμό της αντιμετώπισής της.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αριθμός σοκ: 203 νέα κρούσματα στην Ελλάδα