ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Τα μυστικά της υπερμετάδοσης του ιού στην Ελλάδα - Οι εστίες και η αγωνία του Σεπτεμβρίου

Κορονοϊός: Τα μυστικά της υπερμετάδοσης του ιού στην Ελλάδα - Οι εστίες και η αγωνία του Σεπτεμβρίου

Κορονοϊός: Σε αλματώδη επιτάχυνση της επιδημίας στην Ελλάδα οδηγούν οι εστίες υπερμετάδοσης, που από τον Ιούλιο καταγράφουν περισσότερα από 251 κρούσματα, ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη και αφορούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους με πολλούς εργαζομένους, όπως είναι τα εργοστάσια σε Καβάλα και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η εστίαση των ειδικών και της κυβέρνησης στα επαγγελματικά lockdown και στη μείωση του ορίου των παρευρισκομένων σε εκδηλώσεις όπως είναι οι γάμοι, όταν αποφασίζουν νέα μέτρα, δεν είναι τυχαία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των μηνών Ιουλίου – Αυγούστου, τουλάχιστον 52 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσιο ελαιουργίας στη Χαλκιδική. Ακόμη, 24 περιστατικά προέκυψαν σε άλλο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, ενώ σε σημαντικές υπερεστίες αναδεικνύονται και οι γάμοι.

Μέχρι και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, σε κορονο-γάμους αποδείχθηκαν ένας στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, με τουλάχιστον 48 θετικά περιστατικά, ένας στην Αλεξανδρούπολη, με τουλάχιστον 65 κρούσματα, ένας στον Αμπελώνα Λάρισας με τουλάχιστον 18 κρούσματα -12 χρειάστηκαν νοσηλεία, με τη μία γυναίκα να έχασε τη ζωή της την περασμένη Τετάρτη- και ένας στις Σέρρες (τρία γνωστά περιστατικά). Μία βάφτιση στη Χαλκιδική έχει «δώσει» τουλάχιστον πέντε κρούσματα, ενώ πρόσφατο περιστατικό που εντάσσεται στις υπερεστίες αποτελεί ο γάμος του ποδοσφαιριστή Μανώλη Σιώπη, ο οποίος αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα και παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στον Εβρο.

Επίσης, τουλάχιστον 40 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έντονη ανησυχία, καθώς οι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι. Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές δομές όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είχαν μπει εξαρχής στην «ομπρέλα» προστασίας και ελέγχων των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών. Από τις αρχές της πανδημίας σε όλο τον κόσμο η θνητότητα εκτινάσσεται από κρούσματα μέσα σε οίκους ευγηρίας.

Δύο όψεις

Ορισμένες από τις εστίες αυτές έχουν προκαλέσει «ντόμινο» άλλων μολύνσεων, άλλες όμως όχι. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους θετικούς στο εργοστάσιο της Καβάλας, ο ιός μεταδόθηκε σε μόλις τέσσερα άτομα. Σαφώς μεγαλύτερη διασπορά, όμως, προκύπτει από τους γάμους, οι καλεσμένοι των οποίων κινούνται και προς περισσότερες και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι εστίες υπερμετάδοσης έχουν, ωστόσο, και θετικά στοιχεία. Πρόκειται σε ένα βαθμό για εντοπισμένες πηγές του ιού που μπορούν να «στεγανοποιηθούν». Δεν είναι δηλαδή κρούσματα διάσπαρτα και χωρίς γνωστή την προέλευσή τους («ορφανά»), κάτι που θα ανησυχούσε περισσότερο τους επιστήμονες.

Όταν τα ημερήσια κρούσματα ξεφεύγουν σε αριθμό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό τους εντοπίζεται σε γνωστή υπερ-συρροή, πρόκειται για ένα σχετικά ελεγχόμενο σενάριο. Τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα κρούσματα της περασμένης Κυριακής, 203 στον αριθμό, τα 50 εκ των οποίων προέρχονταν από εργοστάσιο στη Χαλκιδική.

Υπάρχουν, βέβαια και ημέρες που τα κρούσματα εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα χωρίς ένα συγκεκριμένο πλήθος τους να έχει εστιασμένη πηγή. Τα 196 νέα περιστατικά που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, ήταν όλα διάσπαρτα και μόλις τα δέκα εξ αυτών αφορούσαν στη συρροή του Πόρου.

Το πλέγμα μέτρων και… μαθήματα στη νεολαία

Το «πακέτο» μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ισχυρό ώστε να μειώσει τη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. «Το πλέγμα των μέτρων είναι αρκετό. Το ζητούμενο πάντα είναι να τηρούνται σωστά τα μέτρα. Εάν δεν συγχρωτίζονταν στα μπαρ και εάν όλοι φορούσαν μάσκες, τότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. Αλλά και η χρήση της μάσκας να γίνεται σωστά», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και προσθέτει: «Στην ατζέντα υπάρχουν πάντα νέα μέτρα και κάθε πιθανότητα είναι ανοιχτή. Αλλά συνυπολογίζονται διάφοροι παράγοντες, όπως ότι τώρα είναι τουριστική περίοδος». Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα ενδεχόμενο νέο γενικό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες από τη στιγμή που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται. «Πάντα όμως, εάν ένα μικρό ποσοστό του συνόλου να ξεμυτίσει, δημιουργεί πρόβλημα για όλους τους υπόλοιπους», τονίζει ο κ. Παρασκευής.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση στοχεύει στην… εκπαίδευση των νέων ώστε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτή τη σύσταση είχε κάνει προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ μήνυμα «Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορονοϊό» στέλνει προς τους νέους και το ελληνικό υπουργείο Υγείας.

Μεταβατικός μήνας ο Σεπτέμβριος

Ο Αύγουστος ως μήνας πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολος και θα παραμείνει μέχρι το τέλος του, λόγω της γενικότερης χαλάρωσης και των πολλαπλών εσωτερικών μετακινήσεων. Ο Σεπτέμβριος, αντίθετα, συγκεντρώνει όλες τις… προϋποθέσεις ώστε να είναι ένας σχετικά μεταβατικός μήνας με χαλαρή μετάδοση. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα της μεταδοτικότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο και εάν η διασπορά έχει γίνει ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, ο Σεπτέμβριος έχει δύο καλά στοιχεία: χαμηλό τουρισμό, ιδιαίτερα εσωτερικές μετακινήσεις, και ακόμη καλοκαιρία.

Η γρίπη

Οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες που ακολουθούν προβλέπονται αρκετά «ζόρικοι» από τους επιστήμονες, λόγω της ταυτόχρονης κυκλοφορίας της γρίπης. Συνεπώς, η επιπέδωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι επιτακτική έως τότε, όπως και η όσο το δυνατόν καλύτερη «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας για να αντιμετωπίσει τα -πολύ περισσότερα σε σχέση με τώρα- περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κυμάτων κορονοϊού και γρίπης θα διαδραματίσει το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που θα εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σχολεία: Ξεκάθαρο το υπ. Παιδείας για το άνοιγμά τους - Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μάσκας