ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού παραβόλου

Αντισυνταγματική η αύξηση του δικαστικού παραβόλου

Αντισυνταγματική κρίθηκε η αύξηση του δικαστικού παραβόλου για την κατάθεση ανακοπής στα Διοικητικά Δικαστήρια, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αύξηση κατά 20 φορές του παραβόλου, η καταβολή του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση ανακοπής στα Διοικητικά Δικαστήρια, είναι αντισυνταγματική και προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το 2010, το συγκεκριμένο παράβολο αυξήθηκε στα 100 ευρώ από τα 4,40 ευρώ που είχε προσδιοριστεί το 2008.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το ύψος της αναπροσαρμογής ισούται με τρία ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, που βάσει της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει προσδιοριστεί στα 33,57 ευρώ.

Ως εκ τούτου, η επιβάρυνση δεν είναι «ασήμαντη» και ιδίως στην παρούσα διεθνή και εγχώρια οικονομική συγκυρία.

Με βάση την απόφαση, η αύξηση του παραβόλου είναι ικανή να παρεμποδίσει το δικαίωμα προσφυγής του πολίτη στα Διοικητικά Δικαστήρια και περιορίζει το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση να είναι υπέρμετρη και μη ανεκτή.

Η ίδια απόφαση κρίνει ότι τα παράβολα των 100 ευρώ που έχουν καταβληθεί θα πρέπει να επιστρέφονται στους πολίτες, ανεξαρτήτως της έκβασης της δίκης.