ΕΛΛΑΔΑ

Τοξικό νέφος στην Αττική μετά τη φωτιά - Τι έδειξαν οι μετρήσεις ρύπων

Τοξικό νέφος στην Αττική μετά τη φωτιά - Τι έδειξαν οι μετρήσεις ρύπων

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παραμένει το θέμα της φωτιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

Το ζήτημα της πυρκαγιάς στη Μεταμόρφωση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, παρακολουθούν στενά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο αρμόδιος υφυπουργός για την Προστασία του Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Την Κυριακή (16/08/2020) κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νότιας Ελλάδας μετέβη στο σημείο.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς.

Δεν τους επετράπη η είσοδος στο εσωτερικό της δραστηριότητας, αλλά ούτε και εντός του αύλειου χώρου για λόγους ασφαλείας.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ θα διενεργήσουν αυτοψία μαζί με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νότιας Ελλάδας στον χώρο, για τη διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Επίσης, θα ενημερωθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΠΕΑΠΖ) Β.Α. Αττικής.

Τι τιμές ρύπων καταγράφηκαν

Σε ό,τι αφορά στις μετρήσεις ποιότητας της ατμόσφαιρας, το υπουργείο τονίζει:

«Από τις μετρήσεις του πλησιέστερου σταθμού του Υπουργείου που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση για δύο ώρες, στις 09:00 και 10:00 το πρωί στις 15 Αυγούστου, στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 & ΑΣ2,5.

»Οι μέγιστες τιμές ωστόσο που μετρήθηκαν (80 μg/m3, & 50 μg/m3 αντίστοιχα) διήρκεσαν λίγο, λόγω της διάχυσης που προκλήθηκε με την ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

»Περαιτέρω στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας θα συλλεχθούν σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας».

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, Στράτο Σαραούδα.

Δείτε φωτογραφίες από τη μεγάλη πυρκαγιά στην παρακάτω gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακαβιά: «Αφήστε με να πάω σπίτι μου στην Ελλάδα» - Συγκινεί αγοράκι με το διαβατήριο στα χέρια