ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την Πέμπτη

Κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων την Πέμπτη

Εν μέσω αφόρητων πιέσεων της τρόικας προς την κυβέρνηση συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για τα εργασιακά.

Την Πέμπτη, ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς θα συναντηθούν για δεύτερη φορά στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 11 το πρωί.

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην πρόσκλησή του ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να διασαφηνιστούν όλες οι θέσεις. «Μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, οι προθεσμίες εξαντλούνται και οι ευθύνες των κοινωνικών εταίρων μεγαλώνουν», επισημαίνει.

Κατ' αρχήν συμφωνία

Στην πρώτη τους συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού καθώς και στην προστασία των κατώτατων αποδοχών και τη διατήρηση όσων προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίσης, είχαν θέσει ως αντικείμενο του διαλόγου όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ανέθεσαν στα επιστημονικά ινστιτούτα των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ τη μελέτη των δεδομένων, επί των οποίων θα διαμορφωθεί η επιστημονική βάση για μια στρατηγική συμφωνία εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Συνάντηση Κουτρουμάνη-τρόικας

Παράλληλα, την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται ότι θα συναντηθεί εκ νέου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, ώστε να ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι οριστικές αποφάσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.