ΕΛΛΑΔΑ

Το Newsbomb.gr στις Μυκήνες: Αποκαρδιωτικές εικόνες - Η δραματική μάχη για να σωθούν οι αρχαιότητες

Το Newsbomb.gr στις Μυκήνες: Αποκαρδιωτικές εικόνες - Η δραματική μάχη για να σωθούν οι αρχαιότητες

Το Newsbomb.gr πρώτο στο σημείο της φωτιάς στις Μυκήνες - Απίστευτες εικόνες της καταστροφής - Τι είπαν στη κάμερα αυτόπτες μάρτυρες - « Η  ζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου και στη συνέχεια επεκτάθηκε κατευθυνόμενη προς τη χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Το Newsbomb.gr ήταν το πρώτο μέσο που έφτασε στο σημείο της φωτιάς.

Πρώτοι μεταφέραμε την είδηση πως η φωτιά ήταν εκτός αρχαιολογικού χώρου και έκαιγε σε χαμηλή βλάστηση και πως εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος.

Λίγη ώρα αργότερα οι άνεμοι άλλαξαν την πορεία της φωτιάς, με αποτέλεσμα να περάσει στο Μνημείο, το Newsbomb.gr σας μετέφερε πρώτο και τη συγκεκριμένη είδηση.

Ήταν γρήγορη η αντίδραση της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και τη γύρω περιοχή.

Στο σημείο επιχείρησαν 56 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα ενώ έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες γρήγορα, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση τα εναέρια μέσα (2 ελικόπτερα και 4 αεροπλάνα).

Με την κάμερα φτάσαμε στα εκδοτήρια του αρχαιολογικού χώρου.

Mykines15.jpg

Οι φύλακες αντέδρασαν άμεσα και μέσα σε λίγη ώρα ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών εκκενώθηκε. Στον αρχαιολογικό χώρο εκτός από τους φύλακες, υπήρχαν περίπου 100 επισκέπτες.

Η κάμερα του Newsbomb.gr κατέγραψε απίστευτες εικόνες.

Συνομιλήσαμε και με τους φύλακες του αρχαιολογικού χώρου οι οποίοι ήταν και αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής.

«Ήταν γύρω στη μία το μεσημέρι όταν είδαμε μία εστία φωτιάς εκτός αρχαιολογικού χώρου. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να απομακρύνουμε τους περίπου 100 επισκέπτες που ήταν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να καλέσουμε την πυροσβεστική, η οποία κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα» ανέφεραν οι μόνιμοι υπάλληλοι του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών.

Όταν τους ρωτήσαμε για τα αίτια που μπορεί να προκλήθηκε η μεγάλη φωτιά και αν είδαν κάτι απάντησαν πως;«Δεν γνωρίζουμε πώς ξεκίνησε η φωτιά, αλλά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο». Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν οι τόσο σπουδαίες αρχαιότητες, όπως είναι η πύλη των Λεόντων.

Mykines8.jpg

Μιλήσαμε και με τον αρχιφύλακα του Μνημείου. «Ευτυχώς δεν έπαθε ζημιά ο αρχαιολογικός χώρος και αυτό οφείλετε κυρίως στο ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία».

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού παρακολουθούσαν με αγωνία τις προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και των εναέριων μέσων. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για αυτούς καθώς δεν έχουν ξαναζήσει στο παρελθόν φωτιά στην Ακρόπολη των Μυκηνών. Μάλιστα σύμφωνα με τους κατοίκους κάποιος κάτοικος προσπάθησε με πυροσβεστήρα να σβήσει την φωτιά στην αρχή της χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Η κυρία Μενδώνη έκανε αυτοψία στον χώρο το πρωί της Δευτέρας (31/08), μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν από τις 9 το βράδυ.

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο η οποία επήλθε από την πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή και για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «δούλεψε» η πρόληψη, είπε η κυρία Μενδώνη. «Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 17 οχήματα, επιχειρώντας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την αποτροπή ενδεχόμενων αναζοπυρώσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε σχετικά:

Γαλλικά ΜΜΕ: Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle έρχεται σύντομα στην Αν. Μεσόγειο!