ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πώς θα αποφύγουμε νέο lockdown στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Πώς θα αποφύγουμε νέο lockdown στην Ελλάδα

Πονοκέφαλο για τις αρχές και τους ειδικούς προκαλούν τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας που καταγράφουν συνεχώς τριψήφια νούμερα, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεν «έσπασε» το φράγμα των 200. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προβληματίζονται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή των εκδρομέων, ενώ περιμένουν πειθαρχεία από τους πολίτες έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο καταστροφικό ολικό lockdown.

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Αλλιώς» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος αναφέρθηκε σε «καυτά» ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό που απασχολούν τους πολίτες.

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «εν πολλοίς αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων. Έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση με όσο δυνατόν λιγότερα σοβαρά περιστατικά. Από κει και πέρα ήταν σημαντική η ισορροπία του να είμαστε ασφαλείς και να ανοίξουμε την οικονομία. Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Θα μπορούσαμε να τα πάμε καλύτερα σε δύο πράγματα: στην ενημέρωση του κόσμου – γιατί ζητάμε από τον κόσμο να κάνει που αντανακλαστικά που δεν θέλει να κάνει και δεύτερον πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη την εφαρμογή των μέτρων. Να αυξήσουμε τα δρομολόγιο, να επεκτείνουμε την τηλε-εργασία κλπ.».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέου «lockdown», ο καθηγητής σημείωσε: «Ελπίζω να μην έχουμε lockdown. Αυτό εξαρτάται από το πως θα συμπεριφερθεί ο κόσμος. Εάν ο κόσμος πειθαρχήσει και η πολιτεία βοηθήσει τον κόσμο, τότε η κατάσταση θα ξεπεραστεί. Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι μαζί μας για χρόνια, αλλά το ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση».

Για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια και τα φάρμακα, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Γίνεται τεράστια προσπάθεια για τα εμβόλια και τα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές εταιρείες, που λένε ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία του εμβολίου. Αλλά η δημιουργία του εμβολίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να γίνει γνωστό το πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο θα πρέπει να γίνουν δοκιμές σε χιλιάδες εθελοντές».

Τέλος, αναφερόμενος στην ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη στο Facebook για τα σχολεία, τόνισε πως «έγινε σε λάθος χώρο», ενώ πήρε και αποστάσεις από την απόφαση να ανοίξουν τα τμήματα των τάξεων ως έχουν. «Η κοινή λογική λέει ότι όσο λιγότερους ανθρώπους έχεις σε κλειστό χώρο, τόσο περιορίζεις τη μετάδοση. Το πρόβλημα είναι πως δεν είναι εύκολο να αυξήσεις τους χώρους διδασκαλίας. Εμείς ως επιστήμονες να προτείνουμε τη δράση στο πλαίσιο του εφικτού. Και εμείς προτείνουμε μάσκες και αποστάσεις. Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Το όφελος σε σχέση με το κόστος είναι πολύ μικρό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Μακρόν «τρίζει» τα δόντια στον Ερντογάν: Στέλνει το Σαρλ Ντε Γκωλ στην Αν. Μεσόγειο