ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Έτσι περνούν τα σύνορα οι μετανάστες - Η βοήθεια των Τούρκων και τα νέα περάσματα

Έβρος: Έτσι περνούν τα σύνορα οι μετανάστες - Η βοήθεια των Τούρκων και τα νέα περάσματα
INTIME NEWS

Ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται μετανάστες στα ελληνικά σύνορα από την τουρκική πλευρά, με τις ευλογίες των Τούρκων, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Δύο φωτογραφίες – ντοκουμέντα δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τουρκικό τεθωρακισμένο ενθαρρύνει μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και τις δημοσίευσε το Star. Όπως φαίνεται, Τούρκοι κάνουν τα «στραβά» μάτια κατά την είσοδο μεταναστών τον Έβρο.

Η πρώτη αποκλειστική φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από λίγες μέρες, μετανάστες φαίνεται να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού, ενώ κοντά τους βρίσκεται στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που απλώς τους παρακολουθεί.

Οι πόρτες του φαίνεται να ειναι ανοιχτές και οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν βγει έξω, όχι για να σταματήσουν τους μετανάστες, αλλά για να κάνουν περιπολία μήπως εντοπίσουν Έλληνες ή άντρες της Frontex. Σε περίπτωση που δουν κάτι, ενημερώνουν τους μετανάστες να κατευθυνθούν σε άλλο σημείο και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, φαίνονται οι ελληνικές δυνάμεις να έχουν εντοπίσει τους μετανάστες πριν επιβιβαστούν σε βάρκες, οπότε αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, πριν φτάσουν στα ελληνικά εδάφη. Μάλιστα, φαίνεται να είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν ξανά με την ανάλογη τουρκική βοήθεια.

Δεκάδες μετανάστες στα σύνορα

Εν τω μεταξύ, αύξηση της πίεσης παρατηρείται στον Έβρο με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Δυνάμεις της Fontex, αλλά και αστυνομικοί, έχουν δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εντοπίζουν τους παράτυπους μετανάστες πριν μπουν σε ελληνικό έδαφος.

Τις τελευταίες ώρες άντρες του στρατού έχουν ακροβολιστεί σε νευραλγικά σημεία του Έβρου, ενώ οχήματα της Αστυνομίας και κλούβες «σαρώνουν» την περιοχή. Παράτυποι μετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν καθημερινά στα χωριά, λένε κάτοικοι στο Star.

Αυξημένες ροές μεταναστών παρατηρούνται όπου η στάθμη του ποταμού ειναι χαμηλή, όπως στο Πύθιο και το Χειμώνιο, ενώ αρκετοί επιχειρούν να μπουν και από το Τυχερό, όπου η φύλαξη της περιοχής ειναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο

Ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με τρεις ζώνες από το ποτάμι ως τα χωριά οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στα χεριά της Aστυνομίας. Drones, θερμικές κάμερες, αλλά και οι 400 νέοι συνοριοφύλακες που προστέθηκαν στη δύναμη, αποτελούν ασπίδα για τα σύνορα του Έβρου.

Χαρακτηριστικό ειναι ότι το 80% αυτών που επιχειρούν να περάσουν δεν ειναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Τα νέα περάσματα

Τα κυκλώματα δουλεμπόρων, έχουν αναπροσαρμόσει τις κινήσεις τους επιχειρώντας να παρακάμψουν τα αστυνομικά μπλόκα βρίσκοντας τα κενά σημεία σε αυτά. Τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται πως χρησιμοποιούν τουλάχιστον 15 περάσματα στον Έβρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ υπάρχουν τουλάχιστον 15 «περάσματα» στον ποταμό από Φέρες-Τυχερό-Σουφλί.

Τους μεταφέρουν με επιβατηγά οχήματα, μέσω επαρχιακών δρόμων σε ορεινούς όγκους-μονοπάτια της Ροδόπης, όπου εκεί δεν υπήρχαν αστυνομικά μπλόκα και περιπολίες.

Μετά από πεζοπορία τους οδηγούν σε άλλους παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους όπου με άλλα οχήματα μέσω μεγάλων οδικών δικτύων φθάνουν στη Θεσσαλονίκη όπου είναι ο αρχικός τους προορισμός.Κενά σημεία ελέγχου

«Μπλόκο» στα περάσματα των δουλεμπόρων

  • Υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν Τετράτροχες «γουρούνες» και μοτοσυκλέτες
  • Προμήθεια 10 Θωρακισμένα τζιπ περιπολιών
  • Σταθερά μπλόκα με 15 Θερμικές κάμερες νυχτερινού εντοπισμού
  • Όπου δεν υπάρχει αστυνομική παρουσία DRONES εναέριας επιτήρησης
  • Στον ποταμό και στα ορεινά μονοπάτια δεν αποκλείεται Μεγάφωνα μηνυμάτων-ήχοι υψηλής συχνότητας
  • Αγκαθωτά σύρματα-σερπαντίνες για το κλείσιμο επαρχιακών δρόμων

Η αστυνομική δύναμη που βρίσκεται στον Έβρο έφθασε περίπου τα 2.000 άτομα. Υπάρχει η μόνιμη δύναμη των 400 αστυνομικών, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου, 150 από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ, 150 δύναμη FRONTEX, ενώ προστέθηκαν οι 400 νέοι συνοριοφύλακες σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη.

Πηγή πληροφοριών: Star, ΣΚΑΪ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση Bloomberg: Η Τουρκία δεν κάνει «τσαμπουκάδες» μόνο για το φυσικό αέριο