ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Μόρια: Σε έκτακτη κατάσταση η Μυτιλήνη - Μεταφέρθηκαν ΜΑΤ στο νησί

Φωτιά στην Μόρια: Σε έκτακτη κατάσταση η Μυτιλήνη -  Μεταφέρθηκαν ΜΑΤ στο νησί
AP Photo

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Εκτός ελέγχου η κατάσταση - Καταστράφηκε μεγάλο μέρος της δομής - Εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η Μόρια, μετά τη φωτιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος της δομής, με πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν στο δρόμο.

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μυτιλήνη έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορονοϊό. Όπως είπε, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού.

Επίσης ασαφές είναι το που βρίσκονται οι 35 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Επίσης δυνάμεις των ΜΑΤ μεταφέρονται στο νησί.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα μετέχουν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς

Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Κάηκε ο καταυλισμός – Πάνω από 12.000 άτομα χωρίς στέγη

Τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα τη νύχτα στη Μόρια στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ο καταυλισμός κάηκε σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μεταβαίνει στη Μυτιλήνη ανέφερε οτι υπάρχουν εκτεταμένες ζημιες στο ΚΥΤ, το οποίο εχει εκκενωθεί.

Όπως σημείωσε, ζητούμενο αποτελεί αυτή τη στιγμή που θα στεγαστούν οι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παραδέχθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να υπάρχει πλήρης έλεγχος των δομών.

Εκκενώθηκε η δομή από χιλιάδες μετανάστες

Λόγω των ενισχυμένων ανέμων, οι φλόγες μεταφέρθηκαν πολύ γρήγορα εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, με συνέπεια ολόκληρη η περιοχή να μετατραπεί σε μία τεράστια εστία φωτιάς, κατακαίγοντας τα πάντα και ειδικότερα τα κοντέινερ και τις σκηνές, όπου διέμεναν πάνω από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Mεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους να μπουν στην πόλη.

Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Μετανάστες επιτέθηκαν στους Πυροσβέστες

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε η ίδια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από μετανάστες και πρόσφυγες.

Δείτε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη»

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων σε νέα ανάρτηση του αναφέρει: «H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας (σ.σ. εννοούν τον καταυλισμό!) που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται»… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε»

Νωρίτερα, Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ολλανδική ΜΚΟ «Movement on the Ground» η οποία αναφέρει ότι «οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία των μεταναστών απέναντι στην απόφαση για αυστηρό lockdown» μετά τα 35 κρούσματα κορονοϊού σε 2.000 άτομα.

Ηχήσαν καμπάνες

Στην περιοχή άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, καθώς ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα και εκτιμούν πως ξεκίνησε από εμπρησμό.

Ανέφεραν επίσης πως κάποιοι μετανάστες δεν αφήνουν τα πυροσβεστικά να πλησιάσουν την περιοχή, καθώς πέταξαν πέτρες προς τα οχήματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Το ΝΑΤΟ προ των ευθυνών του: Η Ελλάδα ζητά την καταδίκη της Τουρκίας - «Να φύγει τωρα το Oruc Reis»