ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στο Newsbomb.gr: «Υγειονομική "βόμβα" η Μόρια»

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στο Newsbomb.gr: «Υγειονομική "βόμβα" η Μόρια»
AP photo

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Κάηκε ολοσχερώς ο καταυλισμός στη Μόρια - 12.500 μετανάστες περιφέρονται σε δρόμους και χωράφια - Υγειονομική βόμβα οι μετανάστες που είναι φορείς του ιού και περιφέρονται ανεξέλεγκτα έξω από το ΚΥΤ - Χθες εντοπίστηκαν 35 άτομα θετικά στον κορονοϊό - Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου στο Newsbomb.gr.  

Τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα τη νύχτα στη Μόρια στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ο καταυλισμός κάηκε σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.

«Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης. Ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στο ΚΥΤ.

Κάηκε ο καταυλισμός – Πάνω από 12.000 άτομα χωρίς στέγη

Τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα τη νύχτα στη Μόρια στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Ο καταυλισμός κάηκε σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η φωτιά καθώς είναι σε ύφεση μετά την άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι περισσότεροι από 12.500 μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο, σε χωράφια και σε δρόμους γύρω από την δομή στη Μόρια. Πολλοί από τους μετανάστες είναι φορείς του κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης και έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί» τόνισε.

Έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης

«Αστυνομία, στρατός αλλά και όλοι οι τοπικοί φορείς από την πρώτη στιγμή βρίσκονται επί ποδός για να αποφευχθούν τα χειρότερα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης ενώ όπως είπε υπάρχει συνεχείς επικοινωνία με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις ο κ. Μουτζούρης είπε «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γιατί υπάρχει έξαρση από πλευράς των μεταναστών. Ο στρατός φέρνει σκηνές καθώς έχει καταστραφεί ολοσχερώς η δομή».

Σε έκτακτη κατάσταση η Μυτιλήνη - Μεταφέρθηκαν ΜΑΤ στο νησί

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ, η Μυτιλήνη έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και απαγορεύεται σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορονοϊό. Όπως είπε, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του εμπρησμού.

Επίσης ασαφές είναι το που βρίσκονται οι 35 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα μετέχουν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς

Θα εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισή της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Μόρια: Φόβοι για νεκρούς από την καταστροφή στο ΚΥΤ