ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ Ανάβυσσος: Στις αυλές των πρώτων σπιτιών οι φλόγες - Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Φωτιά ΤΩΡΑ Ανάβυσσος: Στις αυλές των πρώτων σπιτιών οι φλόγες - Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Φωτιά ΤΩΡΑ: Δραματική είναι η κατάσταση στο Δήμο Σαρωνικού εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Μελισσάρης, Χρήστος Διαμαντόπουλος

Στις αυλές των πρώτων σπιτιών στην Ανάβυσσο έφτασαν οι φλόγες από τη φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (09/09) σε δασική και οικοπεδική περιοχή στη θέση Φέριζα στα Καλύβια Αττικής αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γρήγορα επεκτάθηκε.

Λόγω της φωτιάς εκκενώνονται η Ανάβυσσος, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού στο Facebook.

Δείτε εικόνα από την Ανάβυσσο:

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια. «Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε.

Ενεργοποιήθηκε το 112

Προειδοποίηση και εντολή να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στα Καλύβια.

Σε μήνυμα που εστάλη σε κατοίκους, η Γενική Γραμματεία τούς καλεί να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Δείτε εικόνες στη gallery που ακολουθεί:

Νέο μήνυμα έστειλε λίγο μετά τις 16:45 το απόγευμα της Τετάρτης (09/09) η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στους κατοίκους της Αναβύσσου, καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου - Καραμανλή - Σουνίου.»

Περαιτέρω ενίσχυση δυνάμεων

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, οδήγησε σε περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς.

Συγκεκριμένα, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, επιχειρούν στα Καλύβια, 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρα τμήματα ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρα ΟΤΑ.

Από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Δείτε τις ενημερώσεις της Πυροσβεστικής:

Νωρίτερα, από την Πυροσβεστική προτάθηκε προληπτική εκκένωση κτηρίων που βρίσκονται κοντά στις φλόγες και όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εκκενώθηκε ήδη ο οικισμός Φέριζα καθώς κι ένα οικοτροφείο που φιλοξενεί 30 παιδιά, λόγω των πυκνών καπνών. Σημειώνεται, ότι τα παιδιά από το οικοτροφείο μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε την άμεση εκκένωση και του οικισμού Όλυμπος καθώς η φωτιά, όπως πήγε, κατευθύνεται προς τα εκεί.

«Να εκκενωθεί άμεσα! Άμεσα! και όλα τα άλλα τα λέμε μετά», τόνισε ο Πέτρος Φιλίππου εξηγώντας ότι ήδη με μεγάφωνα ενημερώνονται οι κάτοικοι να φύγουν από τα σπίτια τους καθώς η φωτιά κινείται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στα Καλύβια στα βίντεο που ακολουθούν:

Λόγω της πυρκαγιάς, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο και από το ύψος της συμβολής με την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλύβια.

Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σε έκταση με ξερά χόρτα στα Μέγαρα. Ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν εμπνέει ανησυχία.

Φωτιά και στη Νέα Μάκρη

Η φωτιά στη Νέα Μάκρη (με κατεύθυνση προς τον Διόνυσο), σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ ξεκίνησε από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Διονύσου και σύντομα ξέφυγε λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιβεβαιώνει ότι αρχικά δέχθηκε κλήση για φωτιά σε αυτοκίνητο αλλά δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για το ίδιο περιστατικό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες από το μέτωπο της φωτιάς, η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με το ξεκίνημά της.

Εν τω μεταξύ, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα έχουν κλείσει οι εξής δρόμοι:

- στη λεωφ. Διονύσου από το ύψος του Άγιου Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη

- στη λεωφ. Διονύσου από τη συμβολή της με τη Λεωφόρου Θεόφιλου Καΐρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη

- στη λεωφ. Διονύσου από τη θέση Ανατολή στο ρεύμα κυκλοφορίας από Νέα Μάκρη προς Άγιο Πέτρο.

Όσοι μένουν κοντά στην εστία της φωτιάς έχουν αρχίσει να απομακρύνονται.

Δείτε εικόνες στη gallery και τα βίντεο που ακολουθούν:

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Δείτε τη μαρτυρία του κατοίκου της περιοχής, κ. Παντελή Παραμάνη στο Newsbomb.gr:

Αρχικά στο σημείο έσπευσαν 31 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Πλέον οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και τώρα επιχειρούν: 41 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την Πυροσβεστική δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.

Η ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος στο twitter:

Νωρίτερα σήμερα, είχε ξεσπάσει φωτιά στο Νέο Βουτζά, κοντά στη δεύτερη είσοδο, η οποία έκαψε ξερά χόρτα.

Όπως διευκρινίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτή η φωτιά ήταν μικρής έκτασης και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο.

Μεγάλος ο κίνδυνος και αύριο Πέμπτη

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και για αύριο, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Δείτε τον χάρτη:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: «Αν ο Ερντογάν κάνει το λάθος η απάντηση μας θα είναι συντριπτική»