ΕΛΛΑΔΑ

Travel Con: Εξαπάτηση και ταλαιπωρία δύο ετών για εκατοντάδες μαθητές οκτώ σχολείων

Travel Con: Εξαπάτηση και ταλαιπωρία δύο ετών για εκατοντάδες μαθητές οκτώ σχολείων
INTIME NEWS

Μια απίστευτη ιστορία και μια τεράστια ταλαιπωρία που τείνει να κλείσει 2 χρόνια, με εκατοντάδες οικογένειες μαθητών να έχουν χάσει τα χρήματά τους και την πολιτεία να… νίπτει τα χείρας της ( ; ). Στα χέρια της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως η εξεύρεση άμεσης λύσης, στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η παραδειγματική τιμωρία όσων εξαπάτησαν εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Θύματα εξαπάτησης έπεσαν εκατοντάδες μαθητές τον Μάρτιο του 2019 όταν ταξιδιωτικό γραφείο ακύρωσε εκδρομές σχολείων στο εξωτερικό, χωρίς να επιστρέφει τις προκαταβολές που αυτά είχαν δώσει.

Περισσότερα από οκτώ σχολεία είχαν πέσει στην παγίδα του συγκεκριμένου γραφείου, η άδεια του οποίου ανακλήθηκε από το υπουργείο Τουρισμού λίγο μετά.

Οι διευθυντές των σχολείων κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και περιμένουν, ενάμιση χρόνο μετά, να πάρουν τα χρήματά τους.

Χαρακτηριστικά, με επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ο διευθυντής ενός από τα σχολεία που έπεσαν θύματα απάτης, του 11ου Γυμνασίου Ιλίου, φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα.

Ο διευθυντής αναφέρει ότι λίγες ημέρες πριν την εκδρομή, το ταξιδιωτικό πρακτορείο ακύρωσε με δική του υπαιτιότητα το ταξίδι των μαθητών στη Γερμανία και ενώ είχε ήδη εισπράξει ως προκαταβολή το ποσό των 21.500 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν επιστραφεί ακόμα στο σχολείο.

«Ανακοίνωσα με λύπη βαθύτατη στους γονείς την ακύρωση και έχω επιδοθεί σε έναν αγώνα δικαίωσης και επιστροφής των χρημάτων που έχει ψευδώς αναφέρει ότι θα μας επστρέψει με μήνυμα της 20-3- 2019 στις 28-3-2019, πράγμα που δε συνέβη», γράφει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Το 11ο Γυμνάσιο έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθήνας, την Πέμπτη 28-3-2019 μαζί με άλλα 7 επτά σχολεία θύματα του ίδιου πρακτορείου. Παράλληλα έχει ξεκινήσει διαδικασία αστικής αγωγής αποζημίωσης των χρημάτων που δόθηκαν από τους γονείς , στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Διευθυντής του σχολείου, έχουν γίνει αναφορές στην προϊσταμένη αρχή, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας και μέσω αυτής στον τέως υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και στη νυν υπουργό κ. Κεραμέως. Η πρώτη εκδίκαση της αγωγής είχε οριστεί για τις 6-3-2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά ανεβλήθη μετά από αίτημα του συνηγόρου του ιδιοκτήτη του πρακτορείου για τις 27-11-2020».

Το Newsbomb.gr έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να λάβει την επίσημη θέση του και το τι προτίθεται να πράξει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιστραφούν -επιτέλους- τα χρήματα στους εκατοντάδες εξαπατημένους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του 11ου Γυμνασίου Ίλιου:

«Θέμα: Ιστορικό απάτης του πρακτορείου Travel Con

Θα σας αφηγηθώ σύντομα το χρονικό της απάτης που υπέστη το σχολείο μας. Το 11ο Γυμνάσιο ανήρτησε τον Οκτώβριο 2018 , όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, στην ιστοσελἰδα της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής που ανήκει το σχολείο,εν προκειμένω της Γ´Αθήνας, την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στη Γερμανία από τις 26 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου 2019 για 49 μαθητές και 5 εκπαιδευτικούς. Μετά την κατάθεση προσφορών που σημειωτέον υποβάλλονται κλειστές από τα τουριστικά πρακτορεία, η επιτροπή αξιολόγησης η οποία απαρτιζόταν από τον Διευθυντή, τις δύο υποδιευθύντριες , τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, την εκπρόσωπο του συλλόγου των καθηγητών, επέλεξε την προσφορά του πρακτορείου Travel Con ως την πιο φθηνή και ανταποκρινόμενη στις προδιαγραφές της αγοράς.Υπογράφτηκε ιδιωτικό συμφωνητικό την 6-11-2018 που προέβλεπε την καταβολή προκαταβολών μέχρι και τον Φεβρουάριο 2019 της τάξεως του 80%, δηλαδή 21550 ευρώ, ένα μήνα πριν από την τέλεση της εκδρομής και το υπόλοιπο με την επιστροφή στην Ελλάδα.
Το σχολείο μας τήρησε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα και περίμενε το ίδιο να πράξει και το πρακτορείο. Όμως στις 13-3-2019 ενώ προβλεπόταν ότι θα εκδοθούν τα αεροπορικά εισιτήρια με την Aegean Airlines, δε συνέβη κάτι τέτοιο αλλά μας διαβεβαίωνε ότι θα τα βγάλει ένα ένα, γιατί δεν ήταν μέλος του ΙΑΤΑ το οποίο και δε γνωρίζαμε. Στις 15-3-2019 και ενώ την προηγούμενη μέρα είχαμε κάνει ενημερωτική συγκέντρωση με τους γονείς των μαθητών για τελευταίες οδηγίες πριν από την εκδρομή μας εστάλη μήνυμα ακύρωσης της εκδρομής από το πρακτορείο, χωρίς να αναφέρει πραγματικούς λόγους. Στο σημείο αυτό ας υπογραμμισθεί ότι είχε αποσταλεί στο σχολείο ηλεκτρονικό μήνυμα που έδειχνε πληρωμή στο ξενοδοχείο Hilton Dusseldorf την 7-3-2019 που αποδείχθηκε εκ των υστέρων μονταρισμένο με μήνυμα από το ίδιο το ξενοδοχείο μετά από αίτημά μου. Ανακοίνωσα με λύπη βαθύτατη στους γονείς την ακύρωση και έχω επιδοθεί σε έναν αγώνα δικαίωσης και επιστροφής των χρημάτων που έχει ψευδώς αναφέρει ότι θα μας επστρέψει με μήνυμα της 20-3- 2019 στις 28-3-2019, πράγμα που δε συνέβη. Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου Ζαχαράκης Άγγελος μας παρουσίαζε ως θείο του και εμπλεκόμενο στις συναλλαγές του πρακτορείου, στις τηλεφωνικές επαφές που είχαμε, άτομο ονόματι Νάσος Ζαχαράκης, το οποίο αποδείχτηκε ότι πρόκειται για τον Ξενοφώντα Καλλίγερο, γνωστότατο στον χώρο των πρακτορείων για τις απάτες που έχει διαπράξει εις βάρος σχολείων και άλλων φορέων και για τα χρήματα που καταχράστηκε από προκαταβολές.
Το 11ο Γυμνάσιο έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθήνας, την Πέμπτη 28-3-2019 μαζί με άλλα 7 επτά σχολεία θύματα του ίδιου πρακτορείου. Παράλληλα έχει ξεκινήσει διαδικασία αστικής αγωγής αποζημίωσης των χρημάτων που δόθηκαν από τους γονείς , στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Διευθυντής του σχολείου, έχουν γίνει αναφορές στην προϊσταμένη αρχή, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας και μέσω αυτής στον τέως υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και στη νυν υπουργό κ. Κεραμέως. Η πρώτη εκδίκαση της αγωγής είχε οριστεί για τις 6-3-2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά ανεβλήθη μετά από αίτημα του συνηγόρου του ιδιοκτήτη του πρακτορείου για τις 27-11-2020.
Ο Διευθυντής»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr