ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι έβαλαν φωτιά στη Μόρια - Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.;

Ποιοι έβαλαν φωτιά στη Μόρια - Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.;

Σε μέλη τεσσάρων συγκεκριμένων ΜΚΟ, που συμμετείχαν σε κλειστές διαδικτυακές ομάδες μαζί με μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνταν στη Μόρια, εστιάζουν οι έρευνες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τα αίτια της καταστροφής του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα στελέχη των δύο υπηρεσιών, έχουν εντοπίσει συζητήσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες τα μέλη των ΜΚΟ φέρεται να καλούσαν τους μετανάστες της Μόριας σε μαζικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση επιβολής μέτρων αποκλεισμού της δομής, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω τέσσερις ΜΚΟ δεν έχουν παρουσία στη Μυτιλήνη. Αντιθέτως οι τρεις από τις οργανώσεις έχουν ως έδρα τους πόλεις του εξωτερικού, ενώ η τέταρτη στεγάζει τα γραφεία της και επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στην Αθήνα.

Η ΕΥΠ και η Αντιτροµοκρατική ενεργοποιήθηκαν άµεσα µετά τα γεγονότα στη Μόρια, κυρίως λόγω συγκεκριµένων στοιχείων που απέκτησαν οι Αρχές. Τα στοιχεία αφορούν την προσπάθεια ορισµένων µεταναστών να κάψουν το κοντέινερ στο οποίο ήταν αποθηκευµένα όλα τα έγγραφα των αιτούντων άσυλο και κυρίως τα αρνητικά πορίσµατα για τις αιτήσεις. Παρά το γεγονός πως, πράγµατι, το κοντέινερ τυλίχθηκε στις φλόγες, οι υπεύθυνοι κατάφεραν να σώσουν σχεδόν το 85% των φακέλων, ώστε στο µέλλον να υπάρχει η καταγραφή των ατόµων που δεν δικαιούνται χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ πηγές από την Υπηρεσία Ασύλου τονίζουν πως όλα τα αρχεία είναι αποθηκευµένα και στο διαδίκτυο.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, οι ενδείξεις για οργανωµένο σχέδιο καταστροφής του συνόλου της υποδοµής στο ΚΥΤ φάνηκαν από την πρώτη στιγµή και συγκεκριµένα όταν πια είχαν µπει στον καταυλισµό τα πρώτα πληρώµατα των πυροσβεστικών οχηµάτων. Αντικρίζοντας αυτά που συνέβαιναν µέσα στη Μόρια, οι πυροσβέστες διαβίβαζαν µέσω ασυρµάτου στην υπηρεσία τους πληροφορίες για τους φερόµενους ως εµπρηστές. «Κέντρο, βλέπουµε νεαρούς µε µπουκάλια στα χέρια να βάζουν φωτιές σε καταλύµατα και σκηνές», ήταν µία από τις πρώτες αναφορές των πυροσβεστών, όταν εισήλθαν στο προσφυγικό κέντρο. Λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά στη Μόρια, είχαν ξεσπάσει συµπλοκές. Μεγάλη οµάδα από Αφγανούς µετανάστες φέρεται να καλούσε όλους τους φιλοξενούµενους να αποχωρήσουν µαζικά από το κέντρο. Ανθρωποι άλλων εθνικοτήτων, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν µε τις οικογένειές τους το ΚΥΤ, µε αποτέλεσµα οι δύο πλευρές να συγκρουστούν. Επισηµαίνεται πως στη Μόρια το 80% των φιλοξενούµενων ήταν αφγανικής υπηκοότητας.

Με πληροφορίες από ''Realnews''

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Σχολεία: «Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι - Όλα τα μέτρα για μαθητές και δασκάλους