ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη η φωτιά στον Έβρο: Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή - Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους

Σε εξέλιξη η φωτιά στον Έβρο: Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή - Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους
evros-news.gr

Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες μεταξύ των οικισμών Μελίας και Νίψας στην Αλεξανδρούπολη.

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες, Τετάρτη (15/09) σε δασική έκταση στην περιοχή του οικισμού της Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στην επιχείρηση συμμετέχουν 104 πυροσβέστες με 24 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ με την έναρξη της φωτιάς πραγματοποίησε ρίψεις νερού το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου πέντε χιλιομέτρων, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν από την πρώτη στιγμή μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Σε ετοιμότητα για εκκένωση της Νίψας

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, γίνεται από χθες βράδυ προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νίψας. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει πως «προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο έντεκα φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Στη διάρκεια της νύχτας κατεβλήθη μία μεγάλη προσπάθεια για ν' αναχαιτιστεί η φωτιά που είχε κατεύθυνση προς τον οικισμό της Νίψας. Οι ισχυροί άνεμοι, η διεύθυνση των οποίων μεταβαλλόταν συνεχώς και η αδυναμία συνδρομής από αέρος λόγω της ώρας, δυσκόλευαν το έργο της οριοθέτησης και κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Με τη διεύρυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου με τις απαιτούμενες επεμβάσεις, ούτως ώστε να λειτουργήσει σαν αντιπυρική ζώνη, στην περιοχή του υδροταμιευτήρα στοn Δρυμό, η πυρκαγιά δεν προσέγγισε τον οικισμό της Νίψας, για τον οποίο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν τίθεται θέμα κινδύνου».

Πηγή βίντεο: e-evros.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown