ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία «Ιανός»: Πλησιάζει ο μεσογειακός κυκλώνας - Πότε αρχίζουν οι καταιγίδες

Κακοκαιρία «Ιανός»: Πλησιάζει ο μεσογειακός κυκλώνας - Πότε αρχίζουν οι καταιγίδες
In Τime

Καιρός σήμερα - Ειδήσεις: Σε πλήρη ισχύ είναι από σήμερα Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ - Δείτε την πρόγνωση του καιρού μέχρι την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

  • Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
  • Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Η τελευταία δορυφορική φωτογραφία από τη NASA

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά.

Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και την Πελοπόννησο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο και από τις μεσημβρινές ώρες και στα υπόλοιπα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και στη δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7, στο Ιόνιο 8 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά και νότια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και την κεντρική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά και τα δυτικότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο, οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα τμήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα και από τα νότια θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Μετά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Ο καιρός την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην Πελοπόννησο και τη Στερεά και κατά τόπους έντονα στο νότιο Ιόνιο και την Εύβοια και από το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες.

Στα δυτικά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για τον μεσογειακό κυκλώνα

Την προσοχή των πολιτών στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης η κακοκαιρία «Ιανός», επέστησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί.

«Από την Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ έδωσε τρεις βασικές οδηγίες.

«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής: Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μην μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΣΑΒΒΑΤΟ 19-09-2020
Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Πελοπόννησο, την Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές
βροχές στην Θεσσαλία.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά: στα βόρεια τμήματα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο βορειανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στα νότια τμήματα αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοδυτικό Αιγαίο 7 με 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στο νοτιοδυτικό Αιγαίο σε βόρειους 7 με 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί 2 με 3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-09-2020
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στο νότιο Αιγαίο τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες στα νοτιοανατολικά πιθανόν να είναι ισχυρές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-09-2020 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 22-09-2020
Στα ανατολικά λίγες παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Κρήτη την Δευτέρα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown