ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ιανός: «Πνίγονται» Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία – Δύσκολες οι επόμενες ώρες

Κακοκαιρία Ιανός: «Πνίγονται» Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία – Δύσκολες οι επόμενες ώρες
onlarissa.gr

Κακοκαιρία Ιανός: Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος - Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία - Έπεσε γέφυρα στον Αλμυρό - Σταμάτησε η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο του Βόλου - Εγκλωβίστηκαν δύο κτηνοτρόφοι στη Νέα Αγχίαλο.

Συνεχίζει την καταστροφική του πορεία ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά του. Αυτή την ώρα το καιρικό φαινόμενο «σαρώνει» την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία με θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Προβλήματα στα Φάρσαλα

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία στην περιοχή των Φαρσάλων. Από την έντονη βροχόπτωση έχουν "φουσκώσει" τα ρεύματα, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο.

Στην ΠΕΟ Φαρσάλων - Βόλου η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί καθως υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα.

119703707_3363411283704470_2305608828841053613_n.jpg
Πηγή: onlarissa.gr

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Φαρσάλων "οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους στο οδικό δίκτυο της επαρχίας και ιδιαίτερα στην οδό Φαρσάλων - Βόλου, εκεί όπου λόγω της κακοκαιρίας έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο οδόστρωμα.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο τμήμα του συγκεκριμένου οδικού δικτύου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Αμπελιά, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της πόλης των Φαρσάλων"

Εγκλωβίστηκαν δύο κτηνοτρόφοι στη Νέα Αγχίαλο

Τα κυριότερα προβλήματα στη Μαγνησία σημειώθηκαν στη Νέα Αγχίαλο, όπου ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος και είχε αποτέλεσμα να κόψει δρόμους και να μεταφέρει μεγάλο όγκο φερτών υλών.

Επίσης λόγω της βροχής πλημμύρισε υπόγειο και έγινε απάντληση υδάτων νωρίτερα το μεσημέρι.

Έπεσε γέφυρα στον Αλμυρό - Σταμάτησε η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στο οδικό δίκτυο του Βόλου ο «Ιανός» αφού κόπηκε στα δύο η παλαιά Εθνική Οδός.

gefiravolos.jpg

Η έντονη βροχόπτωση στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού τις τελευταίες ώρες είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος όγκος νερού να παρασύρει την παλιά γέφυρα αμέσως μετά το Αϊδίνι προς τον Αλμυρό.

Καρδίτσα: Κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι

Εν τω μεταξύ την κατάρρευση της γέφυρας "Μπαλάνου" σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 μ.μ. σήμερα Παρασκευή (19/8) συνέπεια της κακοκαιρίας "Ιανός" όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net.

Μία γέφυρα με ιστορία περίπου 70 ετών πλέον αποκόπτει πλήρως την κοινότητα Πευκοφύτου του Δήμου Μουζακίου από τον δήμο Μουζακίου και όλη την Ανατολική Αργιθέα από την πρόσβαση προς την πόλη του Μουζακίου.

Απεγκλωβισμός ατόμων σε εργοτάξιο

Αίσιο τέλος στην επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων του ΟΣΕ.

Οι τρεις εργαζόμενοι είχαν πάει με βαγόνι του ΟΣΕ για να επιθεωρήσουν το σημείο και τις βλάβες που είχε η γραμμή από τις πλημμύρες.

Η στάθμη του νερού όμως ανέβηκε και το βαγόνι ακινητοποιήθηκε μέσα στη σήραγγα.

Στο σημείο έσπευσε ερπυστριοφόρο με άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ, οι οποίοι απεγκλώβισαν τους τρεις εργαζόμενους οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της 7ης ΕΜΑΚ σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και την Π.Ε. Φθιώτιδας της ΠΣΕ, απεγκλώβισαν περισσότερα από 50 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Λιανοκλαδίου και των Λουτρών Υπάτης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή της Φθιώτιδας, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι της Παρασκευής (18/09). Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Κόπηκε στα δύο η εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίουlamiareport.gr

Οι κλήσεις στην πυροσβεστική ήταν εκατοντάδες ωστόσο όμως έδιναν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησίαζαν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία ένιωθαν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Λειανοκλάδι: Καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Να μην μετακινηθούν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ενημερώνουν, μέσω μεγαφώνων, τους κατοίκους του χωριού, σύμφωνα με το tvstar.gr.

Μάλιστα, μέσα από τα μεγάφωνα του πρώην Δημαρχείου Λειανοκλαδίου ενημερώνουν τους πολίτες που μένουν σε υπόγεια και ισόγεια να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε ένα πιο ασφαλές κατάλυμα.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Πλημμύρισαν σπίτια στα Λουτρά Υπάτης

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Από τη δυνατή νεροποντή κλήθηκε το Πυροσβεστικό κλιμάκιο προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, από το σχολείο τους, σύμφωνα με το lamianow.gr.

Λουτρά Υπάτης: Πυροσβέστες έβγαλαν αγκαλιά τους μαθητές από το Δημοτικό Σχολείοlamianow.gr

Χείμαρρος παρέσυρε άτομο και τον έσωσε ο χειριστής με το μηχάνημα

Στο χωριό Ζηλευτό πλημμύρισαν σπίτια, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν άνθρωπο, ο οποίος σώθηκε χάρη στην ψυχραιμία του χειριστή μηχανήματος που κατάφερε να τον συγκρατήσει βάζοντας μπροστά τον κουβά από την μπουλντόζα.

Λαμία: Χείμαρρος παρέσυρε άτομο και τον έσωσε ο χειριστής με το μηχάνημα

Στο Ζηλευτό επίσης ένα τζιπάκι παρασύρθηκε και σφηνώθηκε κάτω από μια γέφυρα, ενώ τα νερά έχουν μπει σε πολλές αυλές και σπίτια.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Όρθρυ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική