ΤΟ ΟΛΕΘΡΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Ιανός»: Θρήνος για τους νεκρούς - Αγωνία για τους αγνοούμενους - Απόγνωση από τις καταστροφές

«Ιανός»: Θρήνος για τους νεκρούς - Αγωνία για τους αγνοούμενους - Απόγνωση από τις καταστροφές
INTIME NEWS

Κακοκαιρία «Ιανός»: «Γονάτισε» τη Θεσσαλία το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας - Μεγάλες οι καταστροφές και στην Κεφαλονιά

Τρεις ανθρώπους θρηνεί η Θεσσαλία, μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας που «βούλιαξε» τεράστιες εκτάσεις στο νερό.

Σήμερα, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο 62χρονος ο οποίος καταπλακώθηκε από το σπίτι του στην Καστανιά Καρδίτσας ενώ μία ηλικιωμένη στο Βασιλί Φαρσάλων κι ένας 63χρονος κτηνοτρόφος στην Καρδίτσα, είχαν χάσει χθες τη ζωή τους από τη θεομηνία.

Διαβάστε επίσης: Καρδίτσα - Συγκλονιστικές εικόνες από το σπίτι που καταπλάκωσε τον 62χρονο

Την ίδια ώρα, δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από τη Λάρισα συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό της 43χρονης φαρμακοποιού τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μουζάκι, όταν φέρεται να αγνόησε τις σημάνσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού που είχε πλημμυρίσει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχε βρεθεί το αυτοκίνητό της.

Το αυτοκίνητο της 40χρονης.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες και για έναν βοσκό ο οποίος αγνοείται στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.

Καρδίτσα: Οικονομική καταστροφή

Απελπισμένοι είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας, από τη βιβλική καταστροφή που έφερε το πέρασμα της κακοκαιρίας καθώς αντικρίζουν εικόνες βγαλμένες από ταινία καταστροφής.

Οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν τους κόπους τους να... πνίγονται στη λάσπη, καθώς η θεομηνία έπνιξε τις καλλιέργειες τους λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή.

«Μιλάμε για απόλυτη καταστροφή. Τα χωράφια μας είναι κάτω από το νερό. Σε λίγες ημέρες θα μαζεύαμε και ελπίζαμε με μια καλή τιμή για να βγάλουμε τον χειμώνα. Τώρα, όλα χάθηκαν», ανέφερε στο Newsbomb.gr αγρότης από τον Παλαμά Καρδίτσας, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής.

Δείτε ΕΔΩ εικόνες από τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες

Μετρά τις πληγές της η Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα, επί ποδός παραμένει ο κρατικός μηχανισμός.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Δείτε εικόνες από την Καρδίτσα στην παρακάτω gallery:

Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μουζακίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών του δήμου, κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη τη μετακίνηση των μαθητών.

Στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός

Τις επόμενες ημέρες (πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25/09) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Καρδίτσα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Δείτε εικόνες και από τα πλημμυρισμένα Καλύβια Τρικάλων, στην παρακάτω gallery:

«Βούλιαξε» το Μουζάκι

Στον δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτηρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές. Στον δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης, μιλώντας το Mega ανέφερε ότι έξι χωριά της περιοχής παραμένουν αποκλεισμένα. Δείτε όσα δήλωσε στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που επλήγησαν:

Φάρσαλα: Ζημιές σε όλο τον κάμπο

Σε φάση αποκατάστασης των άμεσων αναγκών για την πρόσβαση σε οικίες, δρόμους και στις βασικές εγκαταστάσεις σε υποδομές όπως είναι η ηλεκτροδότηση προχωρούν οι αρμόδιοι φορείς στην περιοχή των Φαρσάλων, η οποία μετράει μεγάλες καταστροφές αλλά και μια νεκρή γυναίκα από την κακοκαιρία.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι ο δήμος επιχειρεί να στηρίξει την τοπική κοινωνία και να τακτοποιηθούν θέματα της καθημερινότητας. Όπως είπε όλα τα συνεργεία του δήμου επιχειρούν για να διαμορφώσουν συνθήκες αποκατάστασης, απομακρύνοντας λάσπες, αλλά και ανοίγοντας διόδους για να απομακρυνθούν τα νερά σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος είπε ότι δόθηκαν από χθες 250 μερίδες φαγητό σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα ο κ. Εσκίογλου σημείωσε ότι ο δήμος διέθεσε πάνω από 1500 μπουκάλια νερό στους κατοίκους των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ τόνισε πως αξιοποιήθηκε και το τοπικό ξενοδοχείο της περιοχής για ανθρώπους που χρειάστηκε να διαμείνουν.

Αναφορικά με το μέγεθος των καταστροφών, ο δήμαρχος Φαρσάλων σημείωσε ότι ζημιές έχει υποστεί ολόκληρος ο κάμπος της περιοχής, για να επισημάνει πως η καταγραφή των ζημιών θα αρχίσει από αύριο Δευτέρα.

«Σήμερα είμαστε στη φάση της αποκατάστασης των άμεσων αναγκών. Η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα. Τώρα μας ενδιαφέρει να μπορέσουν οι άνθρωποι να λειτουργήσουν και να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι καταστροφές πάντως είναι μεγάλες. Έχουν καταστραφεί σχεδόν όλα τα χωριά και στις ορεινές περιοχές υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο» είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος.

Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλία

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, εξήγησε τον τρόπο που έγινε η σύγκλιση των ανέμων με αποτέλεσμα να δεχθούν σφοδρότατο χτύπημα από τον κυκλώνα τα Επτάνησα και η Θεσσαλία.

Όταν ο «Ιανός» έφτασε στη Ζάκυνθο δημιουργήθηκαν άνεμοι αντίθετοι με τη φορά του ρολογιού. Όπως κινούνται οι άνεμοι αριστερόστροφα, φτάνοντας στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, είχαν νοτιανατολική φορά, από την άλλη μεριά είχαμε βοριάδες από το Αιγαίο, και συγκρούστηκαν πάνω από την περιοχή της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Κεφαλονιά: Η Άσσος θάφτηκε κάτω από την λάσπη

Συγκλονίζουν οι εικόνες από την Άσσο, στην Κεφαλονιά, όπου οι χείμαρροι παρέσυραν τόνους πέτρας και χώματος, οι οποίοι σκέπασαν ολόκληρα αυτοκίνητα.

Τα ορμητικά νερά του χειμάρρου στην Κεφαλονιά και τα φερτά υλικά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και προσπαθούν να καθαρίσουν όπως μπορούν τους δρόμους ώστε να καταφέρουν να περάσουν συνεργεία του δήμου.

Δείτε εικόνες από την Άσσο στην παρακάτω gallery:

Πλημμύρισε και η Κρήτη

Στην Κρήτη -αν και εξασθενημένη- βρήκε το πρωί της Κυριακής (20/09) την κακοκαιρία.

Με ελαφριά βροχή ξημέρωσε η μέρα, σε διάφορα σημεία της Κρήτης (Ηράκλειο, Μοίρες, Χερσόνησος, Μάλια, Κριτσά, Αγία Γαλήνη, Σητεία, Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό).

Το βράδυ που πέρασε η κακοκαιρία «χτύπησε» τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, με κεντρικά σημεία να μετατρέπονται σε λίμνες.

Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έντονη βροχόπτωση, βροντές και αστραπές που μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα. Το έντονο φαινόμενο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα στο Ηράκλειο.

Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο «Ιανός» θα επηρεάσει την Κρήτη μέχρι και την Κυριακή.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του «Ιανού» έως και τη νύχτα της Κυριακής 20/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

Δείτε εικόνες από την Κρήτη, στα βίντεο που ακολουθούν:

Δείτε εικόνα από την πλατεία των Λιονταριών:

Ζημιές στην ακριτική Γαύδο

Ζημιές κυρίως σε υποδομές της ακριτικής Γαύδου, προκάλεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας το πέρασμα του «Ιανού», από τα νότια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σε σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, υπήρξαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις, ενώ στην περιοχή Σαρακίνικο λάσπες και νερά προκάλεσαν ζημιές σε μια επιχείρηση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, «παρά την ένταση της βροχής δεν κινδύνευσαν πολίτες. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Σαρακίνικο όπου και φούσκωσε το ρέμα, ενώ κατολισθήσεις υπάρχουν και σε σημεία του οδικού δικτύου.

Ήδη, μηχανήματα του δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».

Λόγω των ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο τουριστικού σκάφος από τη Γαύδο.

Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Νεότερη ενημέρωση για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τον «Ιανό» στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής, ο ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στην Κεφαλονιά συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του νησιού, που αυτή την ώρα παρουσιάζει τα κυριότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να επανηλεκτροδοτηθεί η Σκάλα.
  • Στην Ιθάκη έχει επανηλεκτροδοτηθεί πλήρως το Βαθύ, και οι προσπάθειες των συνεργείων επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στα σημεία του δικτύου που έχουν προκληθεί ζημιές από την κακοκαιρία.
  • Στη Ζάκυνθο έχουν επανηλεκτροδοτηθεί οι περιοχές Αλυκές, Αλυκανάς και Βόλιμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στο δίκτυο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
  • Στο Νομό Καρδίτσας, έχουν ηλεκτροδοτηθεί 61 υποσταθμοί στον αστικό ιστό της πόλης και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ηλεκτροδοτηθούν άλλοι 10, ενώ ολοκληρώνεται η σύνδεση δύο Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών(Η/Ζ) για την κάλυψη των φορτίων κεντρικών σημείων. Παράλληλα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες επανηλεκτροδότησης στα χωριά της Αργιθέας και στο Μουζάκι.

Στη Ζάκυνθο ο Χαρδαλιάς

Για τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, ενημερώθηκε αναλυτικά σε σύσκεψη που έγινε στο κτίριο της Π.Ε. Ζακύνθου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Γίνεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια από τα συνεργεία της ΔΕΗ, με τις βλάβες να φθάνουν τις 650" ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ ακόμα συμπλήρωσε ότι "το νησί δέχτηκε μια καιρική επίθεση, από την επίθεση αυτή δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στο δίκτυο, και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια μέσα στο χρόνο που μας επιτρέπουν οι συνθήκες».

Στην συνέχεια, για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος στην ηλεκτροδότηση, δήλωσε ότι «χθες το μεσημέρι πέρασαν 21 στελέχη τα οποία δουλεύουν νυχθημερόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, διότι οι άνεμοι δεν ξηλώνουν μόνο τα δίκτυα, αλλά και δέντρα – και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των ανθρώπων της ΔΕΗ. Μέχρι το βράδυ, θα έχουμε τελειώσει συντριπτικά το ζήτημα της αποκατάστασης και κάποια μικρά προβλήματα με τις μικρές τάσεις, θα αποκατασταθούν έως αύριο το πρωί».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Πέλλα - Δείτε τα σχολεία που κλείνουν σε όλη τη χώρα