ΕΛΛΑΔΑ

Προσοχή: Εμφανίστηκε δηλητηριώδες σκαθάρι στην Ελλάδα - Δείτε πώς είναι

Προσοχή: Εμφανίστηκε δηλητηριώδες σκαθάρι στην Ελλάδα - Δείτε πώς είναι

Αποφύγετέ το αμέσως!

Αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκαθάρι που μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα και είχε μήκος περίπου 10 εκατοστά, βρέθηκαν αναγνώστες του paidis.com τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στον Πλαταμώνα και όπως διαπίστωσαν αναζητώντας στη βιβλιογραφία, απέναντί τους είχαν το σπάνιο δηλητηριώδες αμφίβιο έντομο που ονομάζεται λιθόκερος και το οποίο εμφανίζεται σπάνια στη χώρα μας πάντα δίπλα στη θάλασσα.

Το εν λόγω έντομο είναι επικίνδυνο και μάλιστα πριν από ένα περίπου χρόνο είχε δαγκώσει παιδάκι 10 ετών στην Αχαΐα προκαλώντας του φοβερό πόνο.

Ο λιθόκερος

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης. Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 2-3 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Σε αντίθεση με τα άλλα έντομα της οικογένειας Belostomatidae, το θηλυκό αφήνει τα αυγά του στην παραλία, κοντά στη θάλασσα και συνήθως σε ανθρώπινες κατασκευές, με το αρσενικό να τα φυλάει από άλλους θηρευτές και να τα βρέχει κάθε τόσο με νερό της θάλασσας. Ο λιθόκερος τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα, ψαράκια και αμφίβια, ενώ το δηλητηριώδες δάγκωμά του στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, ο οποίος διαρκεί για κάποιες ώρες. Ο θάνατος μπορεί να έλθει αν το θύμα είναι αλλεργικό στο δηλητήριο του.

Δείτε το video:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr