ΕΛΛΑΔΑ

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Πότε ξεκινούν, τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας: Πότε ξεκινούν, τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Ξεκινά μετά από τέσσερα χρόνια η επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, μέσω των διερευνητικών επαφών, όπως μαρτυρά και η λακωνική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η ημερομηνία έναρξης, ωστόσο, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι ο γύρος των συζητήσεων θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη και σίγουρα μετά την Σύνοδο Κορυφής η οποία αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με μόνο θέμα συζήτησης την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Τουρκία, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να βάλει και άλλα θέματα, όπως έγινε και στους προηγούμενους γύρους των διερευνητικών, κάτι που, όπως μεταδίδουν παράγοντες του διπλωματικού σώματος στο Newsbomb.gr δεν πρόκειται να παρασύρει την Ελλάδα σε ευρύ διάλογο για θέματα που δεν αναγνωρίζει η Αθήνα.

Τα πρόσωπα που πάρουν το βάρος των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι ο κ. Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης επί τιμή και ο κ. Τ. Ετσιγές, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αμφότεροι έμπειροι σε τέτοιες συζητήσεις. Τα πρόσωπα που ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για τον διάλογο, είναι η κυρία Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού και ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από πλευράς του χαρακτήρισε «θετικό βήμα επαναπροσέγγισης» τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντα με τη μεσολάβηση του Βερολίνου, η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου είναι θέμα χρόνου.

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο σημειώνουν στο Newsbomb.gr, πως το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από την Άγκυρα, μιας και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπερ του διαλόγου όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει πως δεν συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ στην Αττική – Μία ανάσα πριν τα νέα μέτρα