ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Έρευνα-σοκ: Ένας στους τέσσερις δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης

Κορονοϊός – Έρευνα-σοκ: Ένας στους τέσσερις δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα έρευνας σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Όπως αποτυπώνεται από την έρευνα της ΚΑΠΑ Research, ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρχές. Πιο συγκεκριμένα, το 24% αναφέρει ότι δεν συνηθίζει να φοράει μάσκα και το 25% ότι δεν τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις που επιτάσσει το social distancing.

Σε αυτό το κλίμα, καταγράφεται επίσης και πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους συμπολίτες τους για το κατά πόσο τηρούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα από το 58% που βρισκόταν ο συγκεκριμένος δείκτης τον περασμένο Απρίλιο, τώρα βρίσκεται στο 39%.

Την ίδια ώρα, η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα ενισχύεται σημαντικά (στο 56% από το 43% του Ιουνίου), ενώ μόλις 17% θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Δείτε τα συμπεράσματα της έρευνας στην gallery:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα της KΑΠΑ Research

Η ατζέντα των νέων μέτρων και η κρισιμότητα των επόμενων ημερών

Η αυξητική πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργεί αναταραχή στους επιστημονικούς και κυβερνητικούς κύκλους, καθώς τα νούμερα είναι ανησυχητικά.

Αναπόδραστα λοιπόν, η ιδέα ενός νέου lockdown είναι στην ατζέντα των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες και παρόλο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν… πάτησε το κουμπί στο νέο του μήνυμα στον ελληνικό λαό, το απόγευμα της Πέμπτης, 24.09.2020, είναι δεδομένο πως έστω σαν ύστατο μέτρο, παραμένει στο τραπέζι.

Το χθεσινό δίλημμα του πρωθυπουργού άλλωστε για «Αυτοπροστασία ή καραντίνα», ήταν σαφές, τονίζοντας όμως για πολλοστή φορά πως κανένα νέο μέτρο δεν έχει νόημα αν δεν τηρούνται τα ήδη επιβληθέντα. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε ως απαραίτητη προυπόθεση τη χρήση μάσκας ως το υπ’ αριθμόν ένα όπλο για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.

Συναγερμός για τα κρούσματα στην Αττική

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκεται λοιπόν η Περιφέρεια Αττικής καθώς ολοένα και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα του κορονοϊού την Πέμπτη (24/09). Από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Μάλιστα, 213 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί (διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms), η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65 και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα είναι μεταξύ άλλων σύμφωνα με την ΕΡΤ τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι για την ανάσχεση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στο μήνυμά του προς τους πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης (24/09) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια κρίσιμη καμπή στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση μάχεται σε πολλά θέματα. Ειδικά στον πόλεμο για την υγεία, χρειαζόμαστε σύμμαχο τον πολίτη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας πως για να τιθασεύσουμε το νέο κύμα της πανδημίας, πρέπει να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά. «Ο ιός είναι εδώ και πολύ πιο θανατηφόρος από τη γρίπη», επεσήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε προς ώρας το ενδεχόμενο νέου lockdown και έκανε λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική. Παράλληλα επιχειρηματολόγησε κατά ενός νέου γενικού lockdown.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι δομές των ΜΕΘ απέχουν πολύ ακόμη από τα όριά τους. «Επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των ΜΕΘ απέχουν πολύ ακόμη από τα όριά τους και φυσικά προστίθενται διαρκώς και νέες» είπε. Όπως είπε, θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.

Επίσης, προέταξε τη χρήση μάσκας ως το υπ’ αριθμόν ένα όπλο για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέχει πολύ από το να φθάσει στα όριά του.

Κικίλιας: 900 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας

Στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Πολιτεία για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορoνοϊού αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα.

Με αφορμή το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid -19, o κ. Κικίλιας σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός πολύ σωστά μίλησε για την αξία της ανθρώπινης ζωής» και επισήμανε: «Με την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, πετύχαμε να έχουμε τους λιγότερους θανάτους. Αυτό μπορεί να συνεχισθεί με τα ατομικά μέτρα προστασίας».

Σχετικά με τα στοχευμένα μέτρα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ο Υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι ανέρχονται σε 900 τα κρούσματα κορονοϊού στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η επόμενη ημέρα έχει να κάνει και με τα ξενοδοχεία καραντίνας» προκειμένου να προστατευθούν επί 14 ημέρες οι πολίτες χωρίς ή με λίγα συμπτώματα.

Για τους εργαζόμενους στην Υγεία ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι κατανοεί τον μεγάλο αγώνα που δίνουν και δήλωσε ότι είναι περήφανος για αυτούς αλλά και ότι θα προστεθούν 1.200 κλίνες ΜΕΘ για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι οποίες ξεκίνησαν ήδη από σήμερα να παρέχονται για περίθαλψη ασθενών. Υπενθύμισε επίσης τις προσλήψεις 6.200 ατόμων στον τομέα της Υγείας.

Σχετικά με την ΚΥΑ με την οποία δεσμεύονται κλίνες σε στρατιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές ανέφερε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να αντέξει συνολικά το ΕΣΥ στην περίθαλψη όχι μόνο των περιστατικών Covid- 19 αλλά και άλλων σοβαρών ασθενειών, για τις οποίες θα εξακολουθούν να χρειάζονται κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα νέα μέτρα πριν το lockdown

Όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν μια σειρά από νέα μέτρα τα οποία είναι έτοιμα να επιβληθούν, πριν παρθεί η απόφαση για lockdown στην Αττική.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι τέσσερα:

– η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους

– ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, διάστημα κατά το οποίο η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με sms

– η επαναφορά του sms για τις μετακινήσεις των άνω των 65

η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

O συνωστισμός στις πλατείες και οι «αρνητές της μάσκας»

Ειδικά για το τελευταίο, σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν συζητήσεις, καθώς με τα καταστήματα κλειστά, οι παρέες των νεαρών κυκλώνουν τα περίπτερα στις πλατείες. Με μπύρες και αναψυκτικά από το ψυγείο, μένουν ως αργά τη νύχτα. Αυτός φαίνεται πως είναι ο νέος στόχος κατά του συνωστισμού: Τα περίπτερα και η λειτουργία τους.

Η συνεχής συζήτηση για τη λειτουργία των περιπτέρων και την κατανάλωση προϊόντων από τις παρέες των νεαρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχει κινητοποιήσει τους περιπτερούχους και την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων σχολιάζουν και τις πληροφορίες που θέλουν να τους γίνεται απλή σύσταση να μην πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τα μεσάνυχτα.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης καπνοπωλών περιπτερούχων Αττικής, συνεδρίασαν για να αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις αποφάσεις που θα ληφθούν, αν αυτές τελικά αφορούν και τον δικό τους κλάδο.

Δείτε το ρεπορτάζ

Το βασικό, πάντως, σύμφωνα και πάλι με την ΕΡΤ, είναι τα μέτρα να είναι απλά και εφαρμόσιμα, όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες να δούμε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να διασφαλιστεί καλύτερα η δημόσια υγεία και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό.

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι οι αρνητές της μάσκας είναι πλέον αντιμέτωποι με φυλάκιση, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία έχει ενεργοποιήσει ειδικό λογισμικό για να τους εντοπίζει και στο διαδίκτυο εκείνοι επιμένουν. Κάποιοι λένε ότι πεθαίνουν περισσότεροι από άλλους ιούς ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η εκπνοή με μάσκα είναι δηλητήριο.

Τα σενάρια συνωμοσίας και η αδιαφορία για τη δημόσια υγεία συνεχίζονται από τους αρνητές κορονοϊού, οι οποίοι εξακολουθούν να τηρούν μια αμετανόητη στάση, παρά τις συστάσεις των ειδικών για προστασία μέσω μάσκας και τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν... πάτησε το κουμπί - Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι