ΕΛΛΑΔΑ

Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ο επιστήμονας από την Καστοριά που πρωτοστατεί στη μάχη κατά του κορονοϊού

Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ο επιστήμονας από την Καστοριά που πρωτοστατεί στη μάχη κατά του κορονοϊού

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος πρόεδρος της φαρμακευτικής Regeneron, είναι στην λίστα του Forbes και δηλώνει περήφανος για την ελληνική του καταγωγή - O Έλληνας επιστήμονας νίκησε Εμπολα και MERS, και τώρα στοχεύει στον κορονοϊό

Με καταγωγή από την Καστοριά και με περιουσία σύμφωνα με τη λίστα Forbes πάνω από 1,2 δισ δολάρια, ο πρόεδρος του κολοσσού Regeneron Pharmaceuticals, Τζορτζ Γιανκόπουλος, της φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων το οποίο μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού, ήρθε αντιμέτωπος με μια παγκόσμια ιατρική πρόκληση.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος.

Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας ομογενής δεύτερης γενιάς μαζί με τους ερευνητές της εταιρίας του, το 2014 είχαν βρει μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό του Έμπολα, η οποία βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης ασθενών που είχαν προσβληθεί σε χώρες της κεντρικής Αφρικής.

H Regeneron έχει δημιουργήσει ένα είδος ανοσοθεραπείας το κοκτέιλ REGN-EB3, που αποτελείται από τρία μονοκλωνικά αντισώματα και τα οποία προσκολλώνται σε ορισμένες πρωτεΐνες του ιού και εξουδετερώνουν τη δυνατότητά του να προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος ως επιστημονικός διευθυντής της Renegeron μαζί με τους ερευνητές του, έχει αναπτύξει και μια θεραπεία για το αναπνευστικό σύνδρομο της Mέσης Aνατολής (MERS).

Ποιος είναι ο Τζορτζ Γιανκόπουλος

Γεννήθηκε το 1959 στο Γούντσαιντ της Νέας Υόρκης από τον Δάμη Γιανκόπουλου και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγονταν από την Καστοριά.

Από μικρός ήξερε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας. Και τα κατάφερε με τον πιο ένδοξο και συγχρόνως προσοδοφόρο τρόπο.

Το 1987, έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και του Κολούμπια, o Τζορτζ Γιανκόπουλος ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 σε μια startup βιοιατρικής που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η μικρή αυτή εταιρεία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως Regeneron.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Δρ. Γιανκόπουλος ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Διαθέτει πληθώρα δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών και έχει διακριθεί με το βραβείο NY / NJ CEO Lifetime Achievement Award.

Πρόκειται για τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο και μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα.

Αυτή τη στιγμή, συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για την ανακάλυψη των όπλων που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού και δεν αποκλείεται να γραφτεί για μια ακόμη φορά το όνομά του στην ιστορία της επιστήμης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως για καταλήψεις: Οι χαμένες ώρες θα αναπληρωθούν με μαθήματα τις αργίες και τα Σάββατα