ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για Γ. Παπανδρέου και μυστικά κονδύλια

Εισαγγελική έρευνα για Γ. Παπανδρέου και μυστικά κονδύλια

Στο...στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων τίθενται για ακόμη μια φορά η περίοδος υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς επεκτείνεται η ποινική έρευνα που διεξάγεται για τις αποκλίσεις (εκτός προϋπολογισμού) των μυστικών κονδυλίων και μετά το 2009.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης έδωσαν σήμερα το πρωί εντολή να διενεργηθεί αυτοτελής έρευνα για την επίμαχη περίοδο, δηλαδή επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου και Δημ. Δρούτσα, έπειτα από την κατάθεση του πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτήν ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι (πέραν της περιόδου 2004-07 επί κυβερνήσεως Καραμανλή) υπήρξαν υπερβάσεις των μυστικών κονδυλίων και μετά το 2009.

Υπερβάσεις, όπως είπε, της τάξεως του 270% το 2009 και το 2010, οι οποίες «είναι προκλητικές σε εποχές της κρίσης και του μνημονίου που βιώνουμε».

Η αρχική εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, που έκαναν λόγο για αποκλίσεις από 200 έως 1.000% σε σχέση με τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί για τα μυστικά κονδύλια σε υπουργεία κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η εισαγγελική έρευνα έχει ως στόχο να εξακριβωθεί για ποιους λόγους διατέθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά και εάν πράγματι κατέληξαν στους λόγους για τους οποίους προϋπολογίστηκαν ή αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομου πλουτισμού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθεί να καταθέσει ως πρώτη μάρτυρας η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ.