ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επεισόδια στην συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επεισόδια στην συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Μικροένταση επικρατεί τα τελευταία λεπτά έξω από το Εφετείο μεταξύ των διαδηλωτών. 

Χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα ο λόγος διαδηλωτές από το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν αψιμαχίες με διαδηλωτές από κοντινό μπλοκ.

Διαδηλωτές σπρώχνονται ενώ δεν λείπουν και χειροδικίες όπως μπουνιές και κλωτσιές.

Yπάρχουν διαπληκτισμοί, με τους ψυχραιμότερους να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Την ίδια ώρα, εξαιρετικά σημαντική είναι - και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον- η απόφαση του Δικαστηρίου για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει τα πολιτικά στελέχη της ΧΑ μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και λοιποί.

Τα μέτρα ασφαλείας στη δίκη είναι δρακόντεια, ενώ μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου θα συνέλθει το δικαστήριο, θα εισέλθουν περίπου 300 άτομα, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊου.

Πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες που συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο, ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

Ήδη, από τις 9 το πρωί, αναρτήθηκαν τα πρώτα πανό μπροστά από το κτήριο και συγκεκριμένα από την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο κόσμος από το μετρό Αμπελόκηπων μέχρι την Ιπποκράτους. Ο κύριος όγκος όσων συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια αναμένεται να συγκεντρωθεί στις 11:00 που θα αρχίσουν και οι στάσεις εργασίας που έχουν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, στο Εφετείο αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 10.000-15.000 άτομα, είτε μεμονωμένα είτε σε γκρουπ.

Δείτε εικόνες από το σημείο στην gallery:

Δείτε LIVE εικόνα από το σημείο:

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» συγκεντρώνονται μπροστά από το Εφετείο Αθηνών πλήθος κόσμου, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, μαθητές καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενόψει της απόφασης για την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Συγκέντρωση μπροστά από το Εφετείο έχει καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσυγκεντρωση θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ, σωματεία και συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο μετρό των Αμπελοκήπων.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στο Εφετείο έφτασε η Μαγδα Φύσσα, ενώ σιγά σιγά δικηγόροι, δημοσιογράφοι και κοινό που πρόκειται να παρακολουθήσουν τη δίκη εισέρχονται στο χώρο. «Καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα». Υπογραφή Μάγδα, Παναγιώτης, Ειρήνη», είναι το μήνυμα - κάλεσμα που απηύθυνε η οικογένεια του Παύλου Φύσσα.

Σημειώνεται ότι κλειστή είναι η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στη κάθοδο και στην άνοδο, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στην οδό Λουκαρεως.

Επί ποδός 2.000 αστυνομικοί

Φρούριο η Αθήνα σήμερα, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς στους δρόμους ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τα μέτρα ανάλογα με εκείνα που παίρνει η Αστυνομία για το Πολυτεχνείο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΛΑΣ, περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα εφαρμοστούν στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Πάνω από την περιοχή πετούν συνεχώς ελικόπτερα καθώς και drone της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα δίνουν την εικόνα της κατάστασης που θα επικρατεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί βρίσκονται σε ταράτσες παρακείμενων κτηρίων και παρατηρούν ό,τι συμβαίνει στον ευρύτερο χώρο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Τι ισχύει

Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων:

  • Λουκάρεως , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη , στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Κάλβου , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
  • Τριχωνίδος , σε όλο το μήκος της.
  • Κούζη , σε όλο το μήκος της.
  • Δ. Τσέλιου , στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
  • Κλειστή η Λ. Αλεξάνδρας , σε όλο το μήκος της.

Πώς θα πάτε στη δουλειά σας

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:

– Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.

Προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα “ΕΛΠΙΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” (για ασθενείς και εργαζόμενους):

– Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, πραγματοποιούνται τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η ώρα της ιστορικής απόφασης

Απάντηση σε ένα κρίσιμο νομικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας ερώτημα, καθώς το διακύβευμα αφορά ένα κόμμα, που ψηφίστηκε επί τρεις εκλογικές διαδικασίες και εισήλθε στη Βουλή με εκπροσώπηση και στην Ευρωβουλή δίνουν την Τετάρτη οι δικαστές με την ετυμηγορία τους επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Και το ερώτημα που πρόκειται να απαντηθεί μετά από 5,5 χρόνια επίπονης ακροαματικής διαδικασίας είναι το εξής: Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, αποτελεί ένα ναζιστικό μόρφωμα με συντονισμένη έκνομηδράση ή οι εγκληματικές ενέργειες μελών της αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» άσχετα με τις επιλογές και κατευθυντήριες γραμμές της ηγετικής της ομάδας ;

Ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του Α' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μετρά ήδη αντίστροφα με τους περισσότερους από τους συνολικά 68 κατηγορούμενος να εικάζεται ότι θα απουσιάζουν αύριο από το δικαστήριο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολυετούς διαδικασίας άλλωστε, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ατόμων, δεν εμφανίστηκε επι 5,5 ολόκληρα χρόνια στο δικαστήριο, παρά μόνο την ημέρα των απολογιών.

Αντιθέτως η μοναδική παρουσία που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη δίκη, ήταν αυτή της Μάγδας Φύσσα, της μάνας σύμβολο στον αγώνα για δικαίωση στη μνήμη του δολοφονηθέντος γιου της και στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού.

Οι κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ' αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλαφαβητική σειρά) κατηγορούμενοι : Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Μόνο τρεις από τους παραπάνω κατηγορούμενους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά στην εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αναστάσιο Χιλιό, που κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ιδία χρήση.

Δύο από τα, κατά το κατηγορητήριο, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, oι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή της Χρυσής Αυγής και ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποκηρύσσοντας τις βίαιες πρακτικές πρώην συντρόφων τους. Ωστόσο, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το 2015 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο μεν Μπούκουρας εμφανίζεται «επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της Κορίνθου» με ρόλο εντολέα ρατσιστικών επιθέσεων, ο δε Αλεξόπουλος ως «εκφραστής των θέσεων» της Χρυσής Αυγής με «δημόσια ρητορική μίσους» κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά κατά των ομάδων ή των ατόμων που έχει στοχοποιήσει η οργάνωση ως «φυλετικούς ή πολιτικούς της εχθρούς».

Οι κατηγορίες

Ειδικότερα τα αδικήματα:

Της Εγκληματικής Οργάνωσης αντιμετωπίζουν συνολικά 65 κατηγορούμενοι.

Της Διεύθυνση Οργάνωσης 18 κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος. Ως μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης έχουν παραπεμφθεί 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής, ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.)

Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι κατηγορούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

Για τη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στς 12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα έχουν παραπεμφθεί 5 κατηγορούμενοι και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα 4 κατηγορούμενοι.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας όχι μόνο λόγω του πλυπρόσωπου αριθμού των κατηγορουμένων, αλλά και λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού της δικογραφίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα