ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση δίκης Χρυσής Αυγής: Δείτε τι έγινε έξω από το Εφετείο τη στιγμή της ανακοίνωσης

Απόφαση δίκης Χρυσής Αυγής: Δείτε τι έγινε έξω από το Εφετείο τη στιγμή της ανακοίνωσης

Ένοχος κρίθηκε ο κατηγορούμενος Γιώργος Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα - Πλήθος κόσμου που είναι συγκεντρωμένο έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα

Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από το Εφετείο Αθηνών. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης από το από το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

Δείτε το βίντεο του Newsbomb.gr:

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί την απόφαση, για την κομβικής σημασίας κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για την δολοφονία Φύσσα.

Ένοχοι κατά το κατηγορητήριο και οι υπόδικοι οι 15 από τους 17 που έχουν εμπλακεί στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Όσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι ένοχοι.

Σχετικά με την επίθεση στους μετανάστες στην Σκάλα, τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι.

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή - Ένοχοι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης

Ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν όλα ένοχα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, όμως, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Περισσότερα σε λίγο...

Η ιστορική δίκη

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολυετούς διαδικασίας, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ατόμων, δεν εμφανίστηκε επί 5,5 ολόκληρα χρόνια στο δικαστήριο, παρά μόνο την ημέρα των απολογιών.

Αντιθέτως η μοναδική παρουσία που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στη δίκη, ήταν αυτή της Μάγδας Φύσσα, της μάνας σύμβολο στον αγώνα για δικαίωση στη μνήμη του δολοφονηθέντος γιου της και στον αγώνα κατά του φασισμού και ναζισμού.

Οι κατηγορούμενοι

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ' αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλαφαβητική σειρά) κατηγορούμενοι : Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Μόνο τρεις από τους παραπάνω κατηγορούμενους δεν είναι υπόλογοι για το βασικό αδίκημα που αφορά στην εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη της δολοφονίας του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, η οποία κατηγορείται μόνο για ψευδορκία, τον Θεόδωρο Στέφα, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής και τον Αναστάσιο Χιλιό, που κατηγορείται για απλή οπλοκατοχή, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών προς ιδία χρήση.

Δύο από τα, κατά το κατηγορητήριο, ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, oι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή της Χρυσής Αυγής και ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποκηρύσσοντας τις βίαιες πρακτικές πρώην συντρόφων τους. Ωστόσο, στο παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το 2015 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο μεν Μπούκουρας εμφανίζεται «επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της Κορίνθου» με ρόλο εντολέα ρατσιστικών επιθέσεων, ο δε Αλεξόπουλος ως «εκφραστής των θέσεων» της Χρυσής Αυγής με «δημόσια ρητορική μίσους» κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά κατά των ομάδων ή των ατόμων που έχει στοχοποιήσει η οργάνωση ως «φυλετικούς ή πολιτικούς της εχθρούς».

Οι κατηγορίες

Ειδικότερα τα αδικήματα:

Της Εγκληματικής Οργάνωσης αντιμετωπίζουν συνολικά 65 κατηγορούμενοι.

Της Διεύθυνση Οργάνωσης 18 κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος. Ως μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης έχουν παραπεμφθεί 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής, ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.)

Για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι κατηγορούνται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

Για τη απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στς 12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα έχουν παραπεμφθεί 5 κατηγορούμενοι και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα 4 κατηγορούμενοι.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας όχι μόνο λόγω του πλυπρόσωπου αριθμού των κατηγορουμένων, αλλά και λόγω του τεράστιου όγκου του υλικού της δικογραφίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός :Έρχονται βροχές και καταιγίδες από το βράδυ - Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα

Ροή Ειδήσεων