ΕΛΛΑΔΑ

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας - Πού θα ανοίγουν Σαββατοκύριακο

Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας - Πού θα ανοίγουν Σαββατοκύριακο
INTIME

Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τροφίμων προκύπτει από τον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19», που παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη, για τα επίπεδα 1 («ετοιμότητας», πράσινο) και 2 («επιτήρησης», κίτρινο), το ωράριο παραμένει ως έχει. Θα είναι δηλαδή ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.

Στο επίπεδο 3 («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) όμως προβλέπεται διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Επίσης, στο επίπεδα 4 («αυξημένου κινδύνου», κόκκινο), προβλέπεται λειτουργία των καταστημάτων της κατηγορίας και το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται δε, πως στα δύο τελευταία επίπεδα, καθίσταται υποχρεωτική και η ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Τέλος, σε όλα τα επίπεδα και μέχρι νεότερης ενημέρωσης ισχύουν τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)

1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, που περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορονοϊού παρουσιάσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, πρόκειται για ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συνχότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Δείτε ΕΔΩ το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Δείτε ΕΔΩ τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δοκιμάζονται οι αντοχές του συστήματος υγείας – Σε συναγερμό μετά τους 95 διασωληνωμένους