ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ακόμη δύο θάνατοι στη χώρα μας - Στους 464 οι νεκροί

Κορονοϊός: Ακόμη δύο θάνατοι στη χώρα μας - Στους 464 οι νεκροί

Κορονοϊός: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, Τετάρτη (14/10).

Ακόμη δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν άντρα 79 ετών με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, καθώς και για μια γυναικά 89 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στον νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη, 408 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους.

Μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο - τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας κ. Χαρδαλιάς ανέφερε χθες ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού σε, όλη την χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία τη δική μας αλλά και την προστασία των γύρω από εμάς.

2. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3. Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.

4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2, 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και του επιπέδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας στην εστίαση, ανέφερε ότι «σε όλους τους χώρους που κινούμαστε σε κάποια μαγαζιά εστίασης, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός, ερχόμαστε φάτσα με φάτσα με κάποιους συνανθρώπους μας, με κάποιους συμπολίτες μας. Προφανώς την ώρα που τρώμε ή που πίνουμε, είναι η ώρα που δεν θα την χρησιμοποιούμε. Από εκεί και πέρα, όσο περισσότερο την χρησιμοποιούμε, τόσο σημαντικότερο είναι. Ο χρόνος νομίζω είναι πολύ σημαντικός και στις περιπτώσεις αυτές» είπε. Πρόσθεσε δε, πως όταν αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση μάσκας στην εστίαση, εννοείται ότι αυτό αφορά την ώρα που κάποιος παίρνει το γεύμα του, ή το δείπνο του.

Παγώνη: «Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας» επισήμανε στον ΣΚΑΪ για τη διασπορά του κορονοϊού η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων), αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα» διαβεβαίωσε.

Η κυρία Παγώνη δήλωσε ότι τα 1000 με 2000 κρούσματα ημερησίως είναι απίθανο σενάριο. «Εάν όντως ισχύσουν (τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα» προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές.

«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά… Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι» σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε ότι «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη είπε. «Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID εξυπηρετούνται κανονικότατα» διευκρίνισε.

«Ξεκινάνε (το χειμώνα) οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις» υπενθύμισε. «Τα συμπτώματα γρίπης - COVID είναι ιδία περίπου. Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια. Στον COVID αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως».

«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί» διευκρίνισε η κυρία Παγώνη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη