ΕΛΛΑΔΑ

«Καλλιστώ»: Το «μαύρο» κουτί δίνει τις απαντήσεις - Στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά

«Καλλιστώ»: Το «μαύρο» κουτί δίνει τις απαντήσεις - Στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 11 Νοεμβρίου 2020, έλαβε από την εισαγγελία Πειραιά, ο Πολωνός πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου μεταφοράς κοντέινερ «Maersk Launceston», που τις πρωινές ώρες της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2020 συγκρούστηκε στο λιμάνι του Πειραιά με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, «Καλλιστώ», με αποτέλεσμα το πολεμικό πλοίο να κοπεί στα δύο και να τραυματιστούν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματός του.

Ο πλοίαρχος που κατηγορείται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και για παραβάσεις των διεθνών κανόνων αποφυγής σύγκρουσης αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ενώ κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα.

Σημειώνεται ότι το λιμεναρχείο Πειραιά ζήτησε από το δικαστήριο προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πραγματογνωμόνων και όλα τα στοιχεία με τις καταγεγραμμένες κινήσεις των δύο πλοίων στο marine traffic (διεθνές σύστημα καταγραφής πορείας των πλοίων), να επισυναφθούν στη δικογραφία.

Στο φορτηγό πλοίο «Maersk Launceston» στο οποίο έχει απαγορευθεί ο απόπλους έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές.

Το «μαύρο» κουτί θα δώσει τις απαντήσεις

Κλειδί στην εξέλιξη των ερευνών αποτελεί το μαύρο κουτί του φορτηγού πλοίου, το οποίο θα ανοίξει στην Πορτογαλία και αφού αποκρυπτογραφηθεί ο σκληρός δίσκος, το υλικό θα σταλεί στις ελληνικές ανακριτικές αρχές.

Την ίδια ώρα οι ζημιές που έχει υποστεί το ναρκοθηρευτικό καταγράφονται αναλυτικά στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, στην πλωτή δεξαμενή που έχει μεταφερθεί. Το «Καλλιστώ» έχει υποστεί ολική καταστροφή στο ναρκαλιευτικό σύστημά και σε σε όλα τα εργαλεία ναρκοθηρείας, με την εκτιμώμενη ζημιά να πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έτσι μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους – Τι μειώνει τη διασπορά