ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Σάμο: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Οι πρώτες κινήσεις μετά την καταστροφή

Σεισμός στη Σάμο: Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις – Οι πρώτες κινήσεις μετά την καταστροφή

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησε» τη Σάμο.

Ο ελληνικός στρατός αν χρειαστεί θα συνδράμει για να βοηθήσει το νησί.

Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου, έχει ενεργήσει ως ακολούθως:

- Η Υδρογραφική Υπηρεσία έχει εκδώσει warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο, με βάση την περιοχή ευθύνης του Α/ΓΕΕΘΑ, που ταυτίζεται με την Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδας.

- Έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις Μονάδες σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, ενώ οι Διοικητές των Σχηματισμών τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους των πληγέντων περιοχών για παροχή άμεσης βοήθειας.

- Όλα τα Μηχανήματα Μηχανικού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης.

- Επιπλέον έχει θέσει σε ετοιμότητα 2 ωρών 1 Αρματαγωγό στη Σαλαμίνα και σε ετοιμότητα 1 ώρας 1 αεροσκάφος C-130 στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας και 2 ελικόπτερα CH-47 στο Αεροδρόμιο Μεγάρων.

- Παραμένει 1 Αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

- Πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

-Τηρεί σε ετοιμότητα 1 ώρας τις ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Διασώστες, σκυλιά κλπ).

-Τηρεί σε ετοιμότητα κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλόλητας κτιρίων.

Το tweet του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου:

Μητσοτάκης: Η Σάμος άντεξε - Καλώ τους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση

Μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου που έχει πληγεί από τα καταστροφικά 6,7 Ρίχτερ έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Twitter.

Ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο, ο οποίος έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα έφερε αλλαγές στον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα μετατίθεται για το Σάββατο (31/10), όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου που πλήττονται από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.

«Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο», έγραψε στο Twitter του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ στη Σάμο - Live Blog: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό