ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Σάμος: Προβλήματα από κατολισθήσεις και στην Ικαρία

Σεισμός Σάμος: Προβλήματα από κατολισθήσεις και στην Ικαρία

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΏΡΑ - ΣΑΜΟΣ: Η αποκόλληση βράχων μετά το σεισμό δημιούργησε προβλήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Ικαρίας.

Ζημιές και στην Ικαρία απο την Ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ΒΔ της Σάμου με την ένταση να φτάνει τα 6.7 της κλίμακας ρίχτερ. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στους δρόμους του νησιού, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο επαρχιακός δρόμος Ευδήλου-Ακαμάτρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια μακρά περίοδος με ισχυρούς μετασεισμούς οι οποίοι θα επιβαρύνουν όσες κατοικίες δεν έχουν ισχυρή αντισεισμική θωράκιση. Για αυτό το λόγο ζητούν από τους πολίτες και τους κατοίκους να περιμένουν μέχρις ότου τα ειδικά συνεργεία να εξετάσουν όλα τα κτήρια στη Σάμο.

«Ο κόσμος να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και τις παραλίες. Έχουμε ένα μικρό τσουνάμι και πρέπει να είναι μακριά από παραλίες ο κόσμος. Ήταν ο κύριος σεισμός και σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Πρόβλεψη ότι θα υπάρχουν αρκετοί μετασεισμοί οι οποίοι θα είναι ισχυροί, έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στον απόηχο της ισχυρής δόνησης 6,6 Ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο και τα τουρκικά παράλια. «Είναι ο κύριος σεισμός, το λέω μετά βεβαιότητας αυτό. Δυστυχώς ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και άρα θα μας δώσει υψηλούς μετασεισμούς για μεγάλο διάστημα. Ο κόσμος να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και τις παραλίες. Έχουμε ένα μικρό τσουνάμι και πρέπει να είναι μακριά από παραλίες ο κόσμος. Ήταν ο κύριος σεισμός και σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλούς μετασεισμούς», είπε ο κ. Τσελέντης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας: «Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί».


Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε: «Ήταν ένας σεισμός της τάξεως 6,7 βαθμών κάπου εκεί θα καταλήξει. Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό. Έγινε έντονα αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες για επιπτώσεις στην περιοχή της Σάμου. Στην ουσία είναι στα όρια μεταξύ Σάμου και Τουρκίας. Μέχρι τώρα υπάρχει κάποιο θαλάσσιο ρήγμα στο πυθμένα». Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Εντός του επόμενου 48ωρου τοποθετεί τον κύριο μετασεισμό μετά τη μεγάλη δόνηση 6,6 Ρίχτερ στη Σάμο, ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ήταν κατά πάσα πιθανότητα το κύριο γεγονός, θα ακολουθήσει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Δεν σημειώθηκε το κύριο μετασεισμικό γεγονός, 5,7 – 5,8 – 5,9 Ρίχτερ. Γι’ αυτό οι κάτοικοι των παλιών σπιτιών να μην πάνε στις οικείες τους. Τον περιμένουμε εντός 48ωρου».