ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Δύσκολη νύχτα στη Σάμο - Στους δρόμους οι κάτοικοι - Αγωνία για τους μετασεισμούς

Σεισμός: Δύσκολη νύχτα στη Σάμο - Στους δρόμους οι κάτοικοι - Αγωνία για τους μετασεισμούς
ΙΝΤΙΜΕ

Σεισμός: Βαριά πληγωμένη είναι η Σάμος από το φονικό σεισμό των 6,7 ρίχτερ, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές και έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα - Δύο μαθητές Λυκείου, ένα αγόρι και ένα κορίτσι έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο Βαθύ.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στο Καρλόβασι και το Βαθύ. Όλα ξεκίνησαν όταν εννέα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι ο σεισμός που με σφοδρότητα ταρακούνησε το ανατολικό Αιγαίο σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της Σάμου που βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους. Παλιά κτήρια κατέρρευσαν στη χώρα της Σάμου και το Άνω Βαθύ, το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία κόπηκε στα δύο από τις κατολισθήσεις, 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με κατάγματα στο νοσοκομείο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου και το εστιακό βάθος του επιφανειακό, μόλις στα 10 χιλιόμετρα.

Ένα σύννεφο σκόνης τύλιξε το νησί, ενώ μπάζα κεραμίδια και χώματα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα. Οι στενοί δρόμοι στο Άνω Βαθύ αδιάβατοι, προσόψεις κτηρίων δεν άντεξαν και έπεσαν.

Η εκκλησία της Αγίας Άννας στη χώρα είναι ανάμεσα στα κτήρια που δεν άντεξαν και το κοινοτικό γραφείο που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο στο Άνω Βαθύ είναι έτοιμο να πέσει.

Μετά τα 6,7 Ρίχτερ ακολούθησε και μίνι τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του στην παραλιακή ζώνη της Σάμου. Αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν ενώ τα νερά όρμησαν και μέσα στα καταστήματα.

Δείτε την gallery:

Δήμαρχος Δυτ. Σάμου στο Νewsbomb.gr: Δύσκολη νύχτα!

«Η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη. Είναι... μαύρη. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά το χειρότερο είναι πώς θρηνούμε την απώλεια δύο ψυχών. Δύο νέων παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα». Αυτό ανέφερε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση που βιώνει το νησί μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου (6,7 Ρίχτερ) το μεσημέρι της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε σε ολόκληρο το νησί έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε πολλά κτήρια (σπίτια, σχολεία, ναοί) ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τη Σάμο. «Από το απόγευμα έχουμε ξεκινήσει να στήνουμε σκηνές σε πολλά χωριά και στο γήπεδο Καρλοβάσου. Επίσης, οι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους θα στεγαστούν σε δύο καινούρια ξενοδοχεία του νησιού που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το σεισμό», έκανε γνωστό στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην πολιτεία που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο νησί, τόσο με τον υφυπουργό Πολιτική Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο τους όσο και με το τηλεφώνημα συμπαράστασης που δέχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς μπορεί να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός έως και 6 Ρίχτερ.

Θρήνος σε όλη την Ελλάδα για τα δύο παιδιά

Τα 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής, είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό δύο παιδιών.

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές, βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης της Σάμου.

Πώς έγινε η τραγωδία

Την ίδια ώρα οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως γύρω από το δυστύχημα σοκάρουν. Τα δύο παιδιά, αμέσως μετά το σεισμό, έφυγαν από το σχολείο τους. Την ώρα, ωστόσο που περνούσαν από στενό της πόλης, τοίχος από παλιό κτίσμα κατέρρευσε και τους καταπλάκωσε.

Παρά τις προσπάθειες των διασωστών του ΕΚΑΒ να απεγκλωβιστούν ζωντανά τα παιδιά δεν τα κατάφεραν.

Το σημείο, όπου έχασαν την ζωή τους τα δυο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν.

Βίντεο από το σημείο της τραγωδίας

Κάτοικος της Σάμου ανέβασε στο Facebook βίντεο από το σημείο όπου έπεσε ο τοίχος.

Στο βίντεο καταγράφονται οι δραματικές προσπάθειες των διασωστών και των πυροσβεστών να απεγκλωβίσουν του δύο μαθητές.

Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά και ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ενώ μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε στην Αθήνα με αεροδιακομιδή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Κρούσματα σήμερα: Ξεπέρασε η Θεσσαλονίκη την Αττική με 540 νέα