ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στην δίνη της οικονομίας: Η πτώση της λίρας και η επίθεση από το «τρίγωνο του διαβόλου»

Ο Ερντογάν στην δίνη της οικονομίας: Η πτώση της λίρας και η επίθεση από το «τρίγωνο του διαβόλου»
ASSOCIATED PRESS

Ο Ταγίπ Ερντογάν  μπορεί να επιχειρεί να επιβάλει τις εκτός διεθνούς δικαίου απόψεις του για την γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο η κατάσταση της οικονομίας του παραμένει σε επίπεδα που πλέον πλησιάζουν να μη διαχειρίσιμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρά τις εξαγγελίες του για νέες έρευνες στην περιοχή ακόμη και γεωτρήσεις, η τουρκική λίρα πέφτει σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα το νόμισμα της γείτονος διαμορφώνεται στις 8,3840 λίρες έναντι του δολαρίου, κοντά στο χαμηλότερο ρεκόρ των 8,3850 λιρών στο οποίο είχε βρεθεί νωρίτερα.

Τα παραπάνω στοιχεία φανερώνουν μία διολίσθηση της τουρκικής οικονομίας αφού πλέον η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου και όλα αυτά μέσα σε λίγους μόνο μήνες το 2020.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, δεν σχολιάζει μόνο τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και αυτές της οικονομίας, δηλώνοντας το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Τουρκία διεξάγει οικονομικό πόλεμο ενάντια στο «τρίγωνο του διαβόλου, με τα επιτόκια, την ισοτιμία και τον πληθωρισμό».

Κατά την συνήθη πρακτική του, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε μόνο σε διαπιστώσεις αλλά πέρασε και στην επίθεση σημειώνοντας πως όσοι στοχεύουν στην τουρκική οικονομία έχουν πετύχει την επιβράδυνσή της.

Σήμερα η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα από τα τελευταία παράθυρα για τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, σε μια τελευταία προσπάθεια να υποστηρίξει την λίρα, η οποία παρόλα αυτά υποχωρεί για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.

Αναλυτές αναμένουν επίσης ότι εάν η υποχώρηση της λίρας συνεχιστεί, θα έλθει μια μεγάλη αύξηση σε όλα τα επιτόκια, πριν από τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 19 Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Όπως σημειώνει η ανάλυση της Capital Economics, οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ έχουν παίξει και αυτές τον ρόλο τους όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να διατηρεί προσωπική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο οι παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση στην τουρκική οικονομία δεν θα εξανεμιστούν την επομένη της κάλπης, όποιος κι αν βγει νικητής.

Η ένταξη μεταξύ Τουρκίας, Ε.Ε. και ΗΠΑ επιτείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τους οικονομικούς χειρισμούς του Ερντογάν. Ειδικότερα, εκφράζονται ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο ίδιος ο Ερντογάν αυτοαποκαλείται «πολέμιος» των υψηλών επιτοκίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πηγαίνουν τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη, με ελικόπτερο;