ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Καμία συζήτηση ακόμα για άρση των μέτρων

Lockdown - Παπαευαγγέλου στο Newsbomb.gr: Καμία συζήτηση ακόμα για άρση των μέτρων

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Κρίσιμη χαρακτήρισε την πίεση στο σύστημα υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στο Newsbomb.gr σημειώνοντας παράλληλα ότι δεδομένων των συνθηκών οι επιτροπή των επιστημόνων δεν έχει συζητήσει για άρση των μέτρων.

«Το μόνο που βλέπουμε είναι ότι τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε. Αργήσαμε πολύ. Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης δεν έχουμε αρχίσει να συζητάμε για άρση των μέτρων. Πρέπει πρώτα να δούμε πότε θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την άρση των μέτρων και το «άνοιγμα» της οικονομίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι «δεν υπάρχουν μαγικά νούμερα. Αυτό που κοιτάμε είναι οι τάσεις σε εβδομαδιαία βάση και πολλές άλλες παραμέτρους».

Σε σχέση με ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown η καθηγήτρια τόνισε ότι στόχος όλων είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Νωρίτερα στην ενημέρωση για την πανδημία (με τους κ.κ Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά) η κα. Παπαευαγγέλου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.

Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown

«Σταθεροποίηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα στη Ελλάδα, ίσως και μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε και είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε απ' όλους όπως έπρεπε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη και τόνισε ότι η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες.

«Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα.

Η covid-19 δεν είναι γρίπη

H κ.Παπαευαγγέλου σχολίασε και διάφορες απόψεις που ακούγονται για την covid-19.

Πολλοί, όπως είπε, «λένε ότι η covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη, ωστόσο άλλα λένε τα στοιχεία. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους καθημερινά ενώ η επιδημική γρίπη καμία φορά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο».

«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών. Η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη αλλά μόνο κατά τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από covid-19, με το 85% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας», υπογράμμισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Lockdown: Γιατί δεν θα ανοίξει τίποτα μέχρι την Πρωτοχρονιά