ΕΛΛΑΔΑ

Ρεβεγιόν …τέλος! Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σπίτια μας με απαγόρευση μετακινήσεων

Ρεβεγιόν …τέλος! Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σπίτια μας με απαγόρευση μετακινήσεων
AP

Χριστούγεννα με μέτρα - Δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό - Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

Αποφάσεις για την πορεία της χώρας μετά τις 30 Νοεμβρίου οπότε και λήγει τυπικά το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Κυβέρνηση και επιστήμονες προσδοκούν μια σταδιακή πτώση των κρουσμάτων, αν και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αναμένεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, ζητούμενο για πολλούς είναι και το πώς και εάν θα λειτουργήσει η αγορά τις γιορτές και γενικότερα πώς θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα θυμηθούμε μέρες... Πάσχα καθώς, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, είναι αδύνατο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για το πρόγραμμα άρσης των μέτρων του lockdown μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως τόνισε αυτή τη φορά, κατά την πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown έχουμε όλοι μας μια συμπεριφορά πιο χαλαρή κάτι που πηγαίνει «πιο πίσω» τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. «Επομένως δεν είναι ρεαλιστικό να ανοίξουμε 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που κάθε μέρα αναλύουν οι ειδικοί και μας εισηγούνται. Επειδή ακριβώς το επιδημιολογικό φορτίο αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι υψηλό, δε φαίνεται πως είναι ρεαλιστικό να πάμε 1η του μηνός και να ανοίξουμε από το περιοριστικό καθεστώς που έχουμε σήμερα».

Διευκρίνισε, επίσης, πως «φαίνεται ότι θα πάμε σταδιακά» στην άρση, «πρώτα με τις δραστηριότητες εκείνες οι οποίες έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και επιβάρυνση, όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς».

Επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι όπως είπε η υπουργός Παιδείας εξετάζεται αν μιλώντας για τα σχολεία εννοούμε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο ίδιο κύμα ανοίγματος από την καραντίνα. Τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος αλλά και ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης προκειμένου να δούμε ποια είναι η σχέση μεταξύ του βαθμού θετικότητας στα παιδιά που είναι μέχρι την ηλικία του σχολείου και την υπόλοιπη κοινότητα. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι είναι πολύ μικρότερο το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά», κάνοντας λόγο για έναν καθησυχαστικό παράγοντα για τις οικογένειες αλλά και όσους μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι' αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν προβλέπεται να αλλάξει κάτι με τα μηνύματα μετακίνησης διευκρίνισε πως υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις αλλά είναι άλλο πράγμα οι προσωπικές απόψεις κάποιων επιστημόνων και άλλο το συλλογικό όργανο, η αρμόδια Επιτροπή δηλαδή που εισηγείται στην κυβέρνηση τη λήψη των κατάλληλων κάθε φορά μέτρων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης πως είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουμε λιγότερα κρούσματα και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στα λιγότερα τεστ. Είπε «συγκρίνουμε μία μέρα της εβδομάδας με την αντίστοιχη της προηγούμενης εβδομάδας, με τον ίδιο αριθμό τεστ. Μάλιστα χθες είχαμε 810 λιγότερα κρούσματα παρά το γεγονός ότι είχαμε 2.300 περισσότερα τεστ». Πρόσθεσε ότι η Τρίτη και η Τετάρτη είναι πράγματι σημαντικές μέρες.

Αναφορικά με το αν θα καταργηθούν τα sms με το άνοιγμα του λιανεμπορίου επεσήμανε ότι όταν επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας «η κανονικότητα αυτή δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη γι' αυτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Τέτοιου είδους περιορισμοί που εξετάζονται είναι και το αν θα συνεχίσουμε να έχουμε την αποστολή sms που αποτελεί ένα φρένο στη διάθεση όλων για μεγαλύτερη κινητικότητα». Εξίσου εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως το χρονικό όριο για απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλα.

«Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και κάθε απώλεια συγκλονίζει όχι μόνο τους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε αλλά όλους μας», τόνισε επίσης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη για τους λιγότερους νεκρούς στη χώρα μας σε σχέση με το Βέλγιο. Επίσης πως κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει ούτε να αντιπολιτεύεται για τους θανάτους από κορονοϊό.

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο που έγινε η συζήτηση συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς και το αν υπήρξε καθυστέρηση για τις επιτάξεις, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «η συζήτηση έχει γίνει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για ενίσχυση του ΕΣΥ, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επίταξη αν χρειαστεί και φυσικά η χρήση των δομών που έχει ο Ελληνικός Στρατός». Επεσήμανε πως «δεν είναι φυσικά θέμα της τελευταίας εβδομάδας αλλά κάποια στιγμή που χρειάζεσαι μια άμεση ανταπόκριση πρέπει να την έχεις. Διαφορετικά υπάρχει στο τραπέζι η λύση της επίταξης».

Βατόπουλος: Δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση

Στο Mega μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Αναφορικά με το αν θα χαλαρώσουμε λίγο την περίοδο των γιορτών, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα Υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Βρετανία σχεδιάζουν να ανοίξουν ακόμα και τα μπαρ, ο κ. Βατόπουλος είπε «Κάθε κράτος, κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς. Η Βρετανία δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω ότι κάθε κοινωνία προσπαθεί το ίδιο πράγμα. Προσπαθεί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων τα πράγματα να είναι λίγο πιο χαλαρά. Υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνουμε και εμείς».

Σχολιάζοντας τα περί τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο».

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα; «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα», απάντησε ο κ. Βατόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι θα πει για κορονοϊό, παράταση lockdown και Χριστούγεννα