ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Όλα δείχνουν παράταση - Γιατί η άρση δεν θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου

Lockdown: Όλα δείχνουν παράταση - Γιατί η άρση δεν θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου

Lockdown: Να σταματήσει τη συζήτηση για τις ημερομηνίες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων θέλησε για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επαναλαμβάνοντας το πνεύμα των δηλώσεων Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας ότι «τα δεδομένα θα δείξουν πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Χωρίς να μπει σε αναφορά σε ημερομηνίες ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για την άρση του δεύτερου lockdown υποστηρίζοντας ότι στην αρχή του υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εξετάζει, παράλληλα, και το σχέδιο «Χριστούγεννα» με όριο ατόμων και ρεβεγιόν με… SMS.

Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών για τα σχολεία

Ιδιαίτερα για τα σχολεία είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Δύσκολη εξίσωση η εστίαση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Για την καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού

Για την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη είπε ότι ναι, ίσως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα νωρίτερα αλλά θύμισε ότι τότε ουδείς δεν είχε εισηγηθεί lockdown.

Διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «διπλών βιβλίων» στην καταγραφή των δεδομένων του κορονοϊού και έκανε λόγο για «απελπισία αντιπολιτευτική», που προσπαθεί να διαρρήξει το πιο σημαντικό, την εμπιστοσύνη.

Ο κ. Πέτσας είπε μάλιστα ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση. Επεσήμανε επίσης ότι οι επιστήμονες εισηγούνται αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Ικανές οι παραγγελίες του εμβολίου

Σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έχουν γίνει αρκετές παραγγελίες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού αν το επιθυμεί. Ειδικότερα είπε ότι έχουν γίνει 25 εκατ. παραγγελίες και πως θα γίνουν και άλλες εάν χρειαστεί. Διαβεβαίωσε πως όταν έρθει, θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Αυτό είναι το σχέδιο για τα Χριστούγεννα - Το όριο των ατόμων και τα SMS για... ρεβεγιόν