ΕΛΛΑΔΑ

Κορoνοϊός: Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ της Κρήτης

Κορoνοϊός: Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ της Κρήτης

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Πιεσμένο όσο δεν πάει είναι το Σύστημα Υγείας της Κρήτης, με τις ΜΕΘ και τις ΜΑΘ να ασφυκτιούν, καθώς, όσο αυξάνονται τα κρούσματα κορoνοϊού, τόσο περισσότερο πιέζεται το Σύστημα Υγείας και στο νησί μας.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φαίνεται πως έχουν γεμίσει οι ΜΕΘ με τα κρούσματα κορoνοϊού, ενώ οι ασθενείς με άλλα νοσήματα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινά κρεβάτια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο τραυματίας του τραγικού ατυχήματος προχθές, που έπεσε μέσα σε ακάλυπτο χώρο βάθους τριών μέτρων με συνέπεια να καρφωθεί πάνω σε σιδερόβεργα, παρέμεινε για κάποιες ώρες στη Μονάδα Ανάνηψης, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο ΠΑΓΝΗ έχουν γεμίσει με περιστατικά COVID οι ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ασθενείς με άλλα νοσήματα να νοσηλεύονται σε κοινά κρεβάτια. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, οι κλινικές συρρικνώνονται για τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό, τα χειρουργεία πάνε προς τα πίσω και οι υγειονομικοί έχουν γίνει “λάστιχο” προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα.

«Ουσιαστικά ο σχεδιασμός, δηλαδή, είναι να μετατρέπονται ολόκληρες μονάδες σε μονάδες COVID γιατί δεν έχει κάνει άλλη πρόβλεψη η Πολιτεία. Παρουσιάζεται και από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και την 7η Υ.ΠΕ. μια απατηλή εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων, που όμως δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα που ζούμε εμείς και οι ασθενείς», είπε ο κ. Βρύσαλης.

Πάντως, σε επικοινωνία με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Σωματείου, αρνούμενος παράλληλα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από neakriti, χθες το μεσημέρι, μάλιστα, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ανακοίνωσε πως η Μονάδα Εμφραγμάτων μεταφέρεται από τον χώρο που ήταν, και από τα 9 κρεβάτια που διαθέτει μειώνεται σε τέσσερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έκτακτα περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Ο χώρος της στεφανιαίας νόσου μετατρέπεται σε μονάδα για κάθε άλλη ασθένεια αλλά και για COVID - μια μονάδα που αξίζει να σημειωθεί ότι καλύπτει τις ανάγκες όλης της Νότιας Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν μεταφερθεί από τη νότια νησιωτική χώρα 8 ασθενείς, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται στη Μονάδα του ΠΑΓΝΗ με κορονοϊό. Αμέσως λοιπόν τίθεται το ερώτημα: «Τι θα γίνει αν έχουμε μια ανοδική τάση της επιδημίας σε επίπεδο Κρήτης;». Η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Λένα Μπορμπουδάκη, πάντως, είπε ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Τις συνθήκες πίεσης και πώς αυτές γίνονται αντιληπτές στους εργαζόμενους, τους ασθενείς και την κυβέρνηση περιγράφει σε επιστολή της η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση τα ξέρει πολύ καλά όλα αυτά. Τα ήξερε από το πρώτο κύμα και τα άφησε να γίνουν.

Το ζήτημα είναι ότι επιλέγει να παίξει αυτό το “βρόμικο” παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων. Γιατί γνωρίζει καλά ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δε θα αφήσουν κανένα να πεθάνει, θα εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους φροντίζοντας τους ασθενείς τους, δε θα κοιτάξουν ωράρια και θα κάνουν ό,τι μπορούν. Τι δεν μπορούν να κάνουν; Να αυξήσουν τις κτηριακές και εξοπλιστικές δυνατότητες του συστήματος. Μπορούν να δουλεύουν σε οριακές συνθήκες, ένας γιατρός ανά 7 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούν να “ανοίξουν” κρεβάτια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»