ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Lockdown: Ποια καταστήματα οδεύουν προς άνοιγμα - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Κορονοϊός - Lockdown: Ποια καταστήματα οδεύουν προς άνοιγμα - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Intime News

Λιανεμπόριο: Μέσα στην ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις για το άνοιγμα  των καταστημάτων εποχικών ειδών

Mέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 - Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου. «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στην απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθώς στα σούπερ μάρκετ, μια απόφαση που όπως είπε δημιούργησε δυσαρέσκεια και τόνισε: «Θέλω να συμμεριστώ μαζί σας την αγωνία που έχουμε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα η αγορά να παραμείνει όρθια λειτουργική και οι επιχειρήσεις να υπάρχουν, να μην έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ (ιδιοκτησία και εργαζόμενους) που αυτή τη δύσκολη περίοδο κρατήσανε την αγορά σε εξαιρετικά καλό επίπεδο λειτουργίας. Τόνισε μάλιστα ότι «η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι είμαστε ικανοί για τα δύσκολα».

Προσέθεσε επίσης, ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που έχει χτυπήσει με σφοδρότητα τους πάντες εξακολουθεί ο κλάδος να κρατάει τα μέτρα ασφαλείας. «Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορονοϊού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μίλησα με τον ΕΟΔΥ και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να τεκμηριώνει αυτή την άποψη. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας».

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και στο μέλλον. Όπως είπε, πολλοί άνθρωποι δεν είχαν αγοράσει από το διαδίκτυο ποτέ και αναγκάστηκαν να κάνουν διαδικτυακές αγορές ενώ αρκετές επιχειρήσεις που δεν είχαν διαδικτυακό κατάστημα απέκτησαν και προσαρμόστηκαν στις αλλαγές. Ένα κομμάτι της αγοράς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται περισσότερο «διαδικτυακά» και λιγότερο «φυσικά» και μετά την πανδημία. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το λιανικό εμπόριο και η φυσική παρουσία του θα συνεχίσει να έχει τη μερίδα του λέοντος και αποτελεί στοίχημα για την αγορά, για το υπουργείο και τις επιχειρήσεις η παροχή καλών υπηρεσιών και καλών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Να μην αφήσουμε κανέναν αυτή η περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού να αποτελέσει ευκαιρία εύκολου κέρδους. Δεν είναι η ώρα για το εύκολο κέρδος. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες και η εξασφάλιση επάρκειας αγαθών» τόνισε και πρόσθεσε: «Το υπουργείο είναι στη διάθεσή σας για να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Θέλουμε να πετύχουμε εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεταξύ μας συνεννόηση. Η συνεργασία με εσάς είναι πολύ κρίσιμος κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Το «αυγό του φιδιού» έσπασε – Πώς η Ελλάδα θα χτυπήσει το τουρκικό «τέρας»