ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ
Intime News

Αγωνία για τα σημερινά κρούσματα - Έρχονται κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή που διανύουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται ότι έχει παρουσιάσει μια μικρή κάμψη αλλά όχι αυτή που ήλπιζαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά από σχεδόν ένα μήνα lockdown.

Παράλληλα η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να είναι κρίσιμη, καθώς χθες, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν έφτασαν τα 453. Σημειώνεται, ότι στην Αττική υπήρξαν 375 νέα, ενώ για όλη την επικράτεια 2.186.

Το Εθνική Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να λειτουργεί στα όριά του καθώς η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας κυμαίνεται στο 90%, με τους διασωληνωμένους συμπολίτες μας σε όλη την χώρα να φτάνουν τους 613.

Τα σημερινά κρούσματα αναμένονται με αγωνία καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της 14ης Δεκεμβρίου, όπου θα ισχύσει όπως όλα δείχνουν σταδιακή άρση των μέτρων, που θα αφορά κυρίως το λιανεμπόριο, ενώ σχολεία και εστίαση φαίνεται να είναι δύσκολη «εξίσωση», με το άνοιγμά τους να μετατίθεται τον Ιανουάριο. Το τοπίο αναμένεται να γίνει πιο «ξεκάθαρο» αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση μετά και το διάγγελμα που θα απευθύνει την Παρασκευή (4/12) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους πολίτες.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι φωνές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπ. Υγείας, καθώς μεγάλη μερίδα των επιστημόνων, επισημαίνουν πως ένα βεβιασμένο άνοιγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τρίτο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα μετά τις γιορτές. Ένα κύμα που θα είναι καταστροφικό για την Οικονομία.

Για την προοπτική ενός ενδεχόμενου άμεσου «ανοίγματος» της οικονομίας και τον κίνδυνο που μπορεί να εμπεριέχει αυτό για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Δεν κάνω τον ειδικό σε όλα. Μιλάω από τη θέση του γιατρού και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν υπάρχει αντοχή στο σύστημα υγείας. Αν λοιπόν με ένα πιθανό “άνοιγμα” σε αυτή τη φάση ενισχύσουμε τις εστίες υπερμετάδοσης θα έρθει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και τα πράγματα θα είναι χειρότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Παράλληλα και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, κ. Νικόλαος Σύψας, προειδοποίησε δε, μιλώντας στο Mega, πως όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Οριστικό! Παράταση των μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου