ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ - Αυτό είναι το σχέδιο για τις 6 Δεκεμβρίου

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ - Αυτό είναι το σχέδιο για τις 6 Δεκεμβρίου
INTIME NEWS

Το μεγάλο «στοίχημα» της ΕΛΑΣ για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είναι η τήρηση της απαγόρευσης των πορειών και των συγκεντρώσεων την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ανακοινώσει από τις 17 Νοεμβρίου ότι «φέτος οι πορείες για την επέτειο Γρηγορόπουλου δεν θα πραγματοποιηθούν», δίνοντας το «στίγμα» της κυβέρνησης για αυστηρή στάση αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συνταγή Πολυτεχνείου για τις 6 Δεκεμβρίου

17 Νοεμβρίου θα θυμίζουν τα μέτρα ασφαλείας που αναμένεται να ληφθούν από την Αστυνομία για τις 6 Δεκεμβρίου. Η Αστυνομία θα εφαρμόσει ένα παρόμοιο σχέδιο με εκείνο που είδαμε την 17η Νοεμβρίου, όταν στους δρόμους της Αθήνας βγήκαν περίπου 5.000 αστυνομικοί από σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών του Σώματος.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που εκπονούν τον σχεδιασμό, έχουν την εμπειρία της επετείου του Πολυτεχνείου, την οποία θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Σε γενικές γραμμές τα μέτρα την 17η Νοεμβρίου είχαν κριθεί ως πετυχημένα στη λεωφόρο Κατεχάκη. Ωστόσο, όπως λένε αστυνομικές πηγές, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η αποφυγή του συνωστισμού την 6η Δεκέμβρη χαρακτηρίζεται ως ένα δυνατό «κρας τεστ» για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα επιδιώξει να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις «εν τη γενέσει» τους. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων, δηλαδή να υπάρξει περίπτωση πολυπληθούς συγκέντρωσης (όπως έγινε την 17η Νοεμβρίου), η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να διαλυθεί με αστυνομική επέμβαση.

Στόχος είναι οι δυνάμεις καταστολής, όπως τα ΜΑΤ και η ομάδα Δράση, να μη χρειαστεί να έρθουν σε «σύγκρουση» με ομάδες συγκεντρωμένων. Για το λόγο αυτό σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα προχωρούν σε ελέγχους και προληπτικές προσαγωγές.

Κλιμακωτή αντίδραση

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι κλιμακωτή: «Όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η επιχειρησιακή τακτική θα προβλέπει τη διαβάθμιση των κινήσεων και την κλιμάκωση των μέτρων. Αρχικά ο στόχος είναι να μην υπάρξει καμία συγκέντρωση. Να μη φτάσουμε δηλαδή στο σημείο να χρειαστεί να διαλύσουμε κάποια συνάθροιση. Εάν παρά ταύτα υπάρξει κάποια συγκέντρωση, θα κάνουμε αρχικά προτροπές στα άτομα να αποχωρήσουν. Θα επιχειρηθεί με κάθε τρόπο να πειστούν και να συμμορφωθούν στα υπάρχοντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν εάν χρειαστεί και προτροπές με μεγάφωνα. Στη συνέχεια, εάν δεν υπακούσουν, τότε θα υπάρχει επιβολή διοικητικών προστίμων ή και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ. Το ζητούμενο είναι όλα να γίνουν ειρηνικά, χωρίς να χρειαστεί να ασκηθεί βία. Τα φετινά μέτρα είναι τελείως διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα έτη», σημειώνει αστυνομική πηγή.

Συνολικά στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βρίσκονται 4.000-5.000 αστυνομικοί, ενώ στον αττικό ουρανό θα πετά το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που θα δίνουν «live» εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκονται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν προσπάθεια κατάληψής τους. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται και ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου, για να αποφευχθούν «εκπλήξεις», όπως αυτή της κατάληψης του Πολυτεχνείου λίγο πριν «σφραγιστεί» για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, όπως λένε αστυνομικές πηγές, σε περίπτωση που παρατηρηθούν συγκεντρώσεις στην περιοχή των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στην περιοχή θα κληθούν να τους βεβαιώσουν κλήσεις για παραβίαση των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Στα Εξάρχεια θα μεταφερθούν, επίσης, οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ., για την περίπτωση που ξεσπάσουν γενικευμένα επεισόδια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.