ΕΛΛΑΔΑ

Φθηνότερη δικαιοσύνη για ανέργους και απολυόμενους

Φθηνότερη δικαιοσύνη για ανέργους και απολυόμενους

Βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για «τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής» επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες προχώρησε σε μια σημαντική ρύθμιση προς διευκόλυνση ανέργων, απολυμένων και θυμάτων τροχαίων. Με αυτήν, δεν θα καταβάλλονται δικαστικά ένσημα στις αναγνωριστικές εργατικές αγωγές, στις διατροφές και τις αγωγές για τα αυτοκίνητα (τροχαία).

Επίσης με τις νέες ρυθμίσεις τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται με διαδικασίες-εξπρές. Κι αυτό διότι μειώθηκε από ένα χρόνο σε έξι μήνες η διάρκεια του γάμου, ως προϋπόθεση για έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Αυτό θα εκδίδεται πλέον με διάταξη Προέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου μέσα σε 2-3 ημέρες. Μέχρι σήμερα η σχετική διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 18 μηνών, με δυο αλλεπάλληλες συζητήσεις στο δικαστήριο σε απόσταση έξι μηνών. Επιπλέον, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που αφορά στην επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή ανήλικων τέκνων θα αποτελεί εφεξής εκτελεστό τίτλο.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους ο δικαστικός λειτουργός θα πρέπει να έχει περαιώσει όλες τις δικαστικές εκκρεμότητες της περασμένης χρονιάς, αλλιώς ελέγχεται πειθαρχικά. Η καθυστέρηση μπορεί να επιφέρει και περικοπή αποδοχών, αφού προηγηθούν εξηγήσεις του δικαστή. Επίσης δεν επιτρέπεται η μετάθεση δικαστή πριν «κλείσει» ένα δικαστικό έτος στον τόπο τοποθέτησης του (σ.σ για τους διοικητικούς δικαστές προβλέπεται διετία).

Ακόμη με τις τροποποιήσεις που επέφερε το υπουργείο:

*Η καθ' ύλην αρμοδιότητα στα Μονομελή Πρωτοδικεία για τις πολιτικές υποθέσεις θα ανέρχεται πλέον έως 250.000 ευρώ από 120.000 ευρώ .

*Δεν είναι η υποχρεωτική η κλήτευση αντιδίκου στις προσωρινές διαταγές .

*Ο Άρειος Πάγος μπορεί πλέον να κρατεί και να δικάζει και στην ουσία τους κάποιες υποθέσεις.

*Στον διάδικο που κερδίζει του επιστρέφεται το παράβολο που έχει καταβάλλει.

*Σε όλα τα δικαστήρια, ποινικά και πολιτικά , ο μάρτυρας έχει δικαίωμα επιλογής θρησκευτικού και πολιτικού όρκου. (σ.σ σήμερα δεν υπήρχε ρητή πρόβλεψη για τις πολιτικές δίκες ) .